Foto: John van der Tol
Foto: John van der Tol

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn hoeven toch niet te gaan betalen voor het weggooien van iedere afvalzak. Wethouder Tseard Hoekstra (VVD) past zijn plan noodgedwongen aan, omdat het collegebesluit niet kan rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad.

Alle andere maatregelen blijven wel van kracht. Zo komt er onder meer een pasjessysteem. Alphenaren moeten straks een pasje gebruiken om de ondergrondse containers te openen. De gemeente Alphen kan dan monitoren hoe vaak een huishouden gebruik maakt van de container.

Alleen de prijsprikkel komt te vervallen. In 2018 wil Hoekstra evalueren. Dan moet blijken of Alphen voldoet aan de doelstelling om 75 procent van het afval goed te scheiden. Hoekstra is ervan overtuigd dat – door te betalen per weg te gooien afvalzak – dat streven gehaald wordt omdat mensen dan bewuster bezig zijn met afval scheiden. ‘Nu gaat dat spannend worden’, stelt Hoekstra.

Het overgrote deel van de gemeenteraad zag niets in het voornemen van Hoekstra om Alphenaren 1,39 euro te laten betalen per afvalzak. Hoekstra had uitgerekend dat door de afvalstoffenheffing met zo’n 100 euro te verlagen, Alphenaren die goed afval scheiden dan op jaarbasis goedkoper uit zouden zijn. De raad wil niet ‘belonen aan de voorkant en straffen aan de achterkant’.

Over anderhalve week bespreekt de gemeenteraad het herziende voorstel in een commissievergadering. Daarna neemt de gemeenteraad een definitief besluit. Een meerderheid lijkt nu wel gegarandeerd. Het aanvankelijke collegebesluit, waarbij Alphenaren moesten gaan betalen voor iedere afvalzak die weggooid wordt, stond voor mei op de agenda van de raad, maar werd uitgesteld toen bleek dat er geen meerderheid voor is.