Foto: John Wiersma
Foto: John Wiersma

ALPHEN AAN DEN RIJN – De ouders van Tristan van der Vlis moeten in de rechtbank vragen beantwoorden over het schietdrama in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn.

Vader en moeder Van der Vlis lieten maandag verstek gaan bij de rechtszaak, omdat de zitting emotioneel te zwaar zou zijn om bij te wonen, zei hun advocaat. De raadsman wilde alle vragen beantwoorden. Maar op verzoek van advocaat Lionel Lalji, van de benadeelde partij, moeten de ouders toch zelf antwoord komen geven op zijn vragen en de vragen van de rechtbank.

Een groep van dertien mensen (één gewonde en twaalf ooggetuigen) heeft en rechtszaak aangespannen omdat zij vindt dat de ouders nalatig zijn geweest. De ouders zouden eerder aan de bel hebben moeten trekken vanwege Tristans problemen. Vooral de wapenvergunning die Tristan had en de aanwezigheid van vuurwapens in zijn ouderlijk huis roepen boosheid op.

Geld

Lalji eist geld van de ouders van Van der Vlis of diens verzekeringsmaatschappij. Hoeveel geld Lalji wil zien, wil hij niet zeggen. De advocaat van de ouders van Van der Vlis zeggen dat de ouders niets wisten van de plannen van hun zoon. Als ze dat wel hadden geweten, hadden ze anders gehandeld.

Tristan van der Vlis schoot op 9 april 2011 zes mensen dood in winkelcentrum Ridderhof. Zeventien mensen raakten gewond door een of meerdere kogels. Nog eens tientallen anderen tijdens hun vlucht door onder meer rondvliegend glas. Daarna pleegde de 24-jarige Alphenaar zelfmoord.Video: Rechtszaak tegen ouders Tristan van der Vlis