Foto: Ron Hoenson (Alphenphoto.nl)
Foto: Ron Hoenson (Alphenphoto.nl)

BOSKOOP/ALPHEN AAN DEN RIJN – Het woonaanbod in Boskoop gaat de komende drie tot vier jaar met 800 huizen worden uitgebreid. Verspreid over negen locaties door heel Boskoop komen huizen.

‘Een groot deel wordt nu al gebouwd en is al verkocht. Maar ook op andere plekken gaan we huizen bouwen, zodat er woningen bij komen voor alle segmenten’, zegt wethouder Tseard Hoekstra (VVD). Hij noemt middeldure koopwoningen, vrije sector- en sociale huurwoningen, vrije kavels en levensbestendige woningen als voorbeelden.

De helft van de te bouwen huizen komen in Waterrijk-West: bijna 400 huurwoningen en -appartementen. In Torenpad-Oost komen 100 nieuwe huizen. In 2010 waren daar nog 200 woningen beoogd, maar dat nieuwbouwproject kwam stil te liggen vanwege de crisis. Vorig jaar zijn de gesprekken over nieuwbouw weer heropend en is besloten geen 200 maar 100 huizen te bouwen.

De resterende woningen komen aan de Boomgaard, Voorofsche Zoom, Glascentrale, Wilhelminalaan/Weebree en Mendelweg. Ook voor de Azelealaan is nieuwbouw beoogd, maar dat gaat alleen als de nieuw te bouwen huizen passen binnen het zogeheten ontwikkelkader. De Azelealaan staat dan ook laag op het prioriteitenlijstje.

Appartementen in kantoren

Alle grote leegstaande kantoorpanden in Alphen aan den Rijn worden getransformeerd tot woonruimten, zegt wethouder Gerard van As (Nieuw Elan). Er komen appartementen voor de sociale huursector en spoedzoekers. In de leegstaande vleugel van Wolters Kluwer aan de Zuidpoolsingel worden 155 appartementen gerealiseerd.

Ook in het oude Wolters Kluwer-pand aan de Prinses Margrietlaan en in het Rijnzate-gebouw aan de Prins Bernhardlaan komen appartementen. In het voormalige verzorgingshuis St. Joseph aan de Hoflaan worden ruim 100 appartementen gebouwd.