Foto: Ron Hoenson (Alphenphoto.nl)
Foto: Ron Hoenson (Alphenphoto.nl)

ALPHEN AAN DEN RIJN – Maandagochtend kreeg ARC-trainer Frank Bloemheuvel een telefoontje van voorzitter Peter Sneep dat hij aan het einde van de middag op gesprek moest komen bij het bestuur. ‘Toen wist ik genoeg’, zegt Bloemheuvel een dag later.

Als een verrassing komt het op non-actief stellen niet. ‘Je weet dat als de resultaten tegenvallen bij een club als ARC, dit kan gebeuren. Dus als een verrassing komt dit niet’, zegt Bloemheuvel tegen Studio Alphen. Snappen doet hij het niet. ‘Ik heb altijd voor de volle 100 procent het vertrouwen gehad dat we het zouden gaan redden dit seizoen, rechtstreeks of via de nacompetitie.’

Acht punten moet ARC zien goed te maken op Vitesse Delft om de nacompetitie te ontlopen. Daar heeft ARC nog vier wedstrijden voor. De laatste vier wedstrijden zijn allemaal tegen laaggeklasseerde ploegen. ‘Ik denk dat wij daar gewoon vier keer van hadden kunnen winnen. Of we het dan gered hadden om de nacompetitie te ontlopen is een tweede. Maar we waren dan wel vol zelfvertrouwen de nacompetitie in gegaan.’

Spelersgroep

Maandagavond heeft Bloemheuvel de spelers toegesproken over het besluit van het bestuur. ‘Daarna heb ik nog veel reacties van spelers gekregen die mij goed doen’, zegt Bloemheuvel. Een maand geleden sprak het bestuur van ARC al met de spelersgroep over de positie van Bloemheuvel. Toen gaven de spelers aan dat de slechte resultaten niet de schuld van de trainer zijn, maar van de spelers zelf.

Aan het einde van dit seizoen zou sowieso al een einde komen aan de samenwerking tussen ARC en Bloemheuvel. Bloemheuvel zelf wilde door, maar volgens het bestuur van ARC is de spelersgroep toe aan vers bloed; daarom werd vier maanden geleden besloten het contract voor onbepaalde tijd met Bloemheuvel na dit seizoen te ontbinden. Mark Evers (Swift) zwaait volgend seizoen de scepter bij ARC.

ARC een kerkhof voor trainers

Vier jaar heeft Bloemheuvel het volgehouden bij ARC. ‘Dat is een prestatie op zich en daar ben ik ook trots op. Ik heb daar een hele fijne tijd gehad. Maar ik weet ook dat trainers bij ARC meestal niet de eindstreep halen.’ Wat heet… van de laatste zes hoofdtrainers werden er maar liefst vijf ontslagen: Willem Berckenkamp, Dennis van den IJssel, Robbert de Ruiter, Ron van den Berg en nu dus Bloemheuvel.

Berckenkamp was nota bene de trainer die ARC het kampioenschap in de hoofdklasse bezorgde. Van den IJssel en De Ruiter, die beiden promoveerden met ARC naar de hoofdklasse, maakten na hun ontslag bij ARC furore als trainer bij toonaangevende hoofdklassers, topklassers en derdedivisionisten. Alleen Edwin Vurens redde het bij ARC. Vurens loodste de Racing naar de topklasse in 2010.

Batterij opladen

Bloemheuvel gelast een sabbatical in voor volgend seizoen. ‘Ik ga de batterij opladen en kijken wat er na volgend seizoen op mijn pad komt’, aldus Bloemheuvel. ‘Ik hoop in ieder geval dat ARC dit seizoen niet degradeert uit de eerste klasse!’

Johan Boer, René van Meggelen en Remco Tuinenburg nemen het stokje van Bloemheuvel over tot het einde van het seizoen. Boer wordt interim-hoofdtrainer. Hij coacht momenteel de B1. Van Meggelen en Tuinenberg zijn verantwoordelijk voor de A1.