Foto: John van der Tol
Foto: John van der Tol

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Op 1 januari 2018 moeten de sociale werkvoorziening (SWA) en het serviceplein zijn samengevoegd tot één werkbedrijf. Nadja Renkema is de nieuwe kwartiermaker die dat in goede banen moet leiden.

Bij het nieuwe werkbedrijf werken mensen met een arbeidsbeperking (WSW), mensen die recht hebben op een beschutte werkplek en langdurig werklozen. ‘Wij hopen dat de werkzoekende in Alphen sneller aan het werk komt. Als er ondersteuning nodig is om mensen in te passen bij werk, gaan wij die ondersteuning leveren’, zegt Renkema. ‘Denk aan sollicitatietrainingen, ontwikkelen van sociale vaardigheden maar ook simpele dingen als het opbouwen van arbeidsritme.’ Ook omscholing maakt daar deel van uit.

‘Wij zijn ook aan het kijken hoe we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer aan het werk kunnen krijgen. Of er ondernemers zijn uit onze regio die zeggen: wij hebben iets aan een deel van deze doelgroep’, voegt wethouder Ed de Leest (D66) toe. ‘Een groot deel van de mensen met een wajon- of wia-uitkering kan ook regulier werk doen. Die mensen hoeven niet per se in een sociale werkvoorziening te werken’, stelt Renkema.

Herman Frankes

Renkema is sinds begin deze maand aan het werk als kwartiermaker. Renkema heeft ervaring als directeur van sociale werkvoorzieningen en het samenvoegen van verschillende wsw-bedrijven. ‘Ons werk is geslaagd als we straks inderdaad Alphenaren sneller en makkelijker aan het werk kunnen krijgen’, vindt Renkema.

Renkema wordt kwartiermaker in plaats van Herman Frankes, tot een aantal weken geleden directeur van de SWA. Tot verbijstering van een aantal politieke partijen werd hij onlangs uit zijn functie ontheven. De Leest reageert daar voor het eerst op: ‘Wij hebben gekozen voor een onafhankelijke kwartiermaker. Met de gemeenteraad hebben wij gesproken over het profiel van de kwartiermaker. Mevrouw Renkema past daar in, meneer Frankes past daar naar onze menig onvoldoende in.’

Financiële problemen

Het is deze maand precies een jaar geleden dat Ed de Leest wethouder werd in Alphen aan den Rijn. De D66’er volgde Willem-Jan Stegeman op die vanwege de financiële problemen bij de SWA opstapte. ‘Die problemen zijn gelukkig opgelost. Dat wil niet zeggen dat de SWA nu een winstgevend bedrijf is. Maar de tekorten die er waren zijn nu wel opgelost‘, aldus De Leest.

In de periode na het opstappen van Stegeman waren er veel spanningen binnen de coalitie. Vooral VVD en D66 waren het in eerste instantie niet met elkaar eens over de invulling van het nieuwe werkbedrijf. Dat geschil is uiteindelijk bijgelegd.Video: Nieuwe kwartiermaker SWA in Alphen aan den Rijn