Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)
Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

ALPHEN AAN DEN RIJN – De drie rechters die de rechtszaak tegen de ouders van Tristan van der Vlis leiden, mogen blijven. Dat is het oordeel van de wrakingskamer, nadat de twee verzekeringsmaatschappijen van vader en moeder Van der Vlis probeerden de rechters te wraken.

De rechtbank wekte, volgens advocaat Peter Knijp van verzekeringsmaatschappijen Reaal en Vivat, steeds meer de schijn op dat niet alleen de ouders van Tristan van der Vlis aansprakelijk werd gesteld, maar ook Tristan zelf. De rechtbank bleef namelijk vragen om een ontbrekend – en volgens de advocaat niet bestaand – polisformulier van Tristan van der Vlis.

Het wrakingsverzoek is niet toegewezen omdat de advocaat te laat het verzoek heeft ingediend. Dat had hij direct moeten doen bij het zien van de stukken en niet pas acht dagen later, vindt de wrakingskamer.

Schuld

Een groep van dertien mensen (één gewonde en twaalf ooggetuigen) heeft een rechtszaak aangespannen omdat zij vindt dat de ouders nalatig zijn geweest. De ouders zouden eerder aan de bel hebben moeten trekken vanwege Tristans problemen. Vooral de wapenvergunning die Tristan had en de aanwezigheid van vuurwapens in zijn ouderlijk huis roepen boosheid op.

De rechter wil dat de ouders van Van der Vlis publiekelijk vragen van de rechtbank en advocaat Lionel Lalji beantwoorden. Bij de zitting begin maart lieten de ouders verstek gaan, omdat het te emotioneel zou zijn volgens hun advocaat. De raadsman zou de vragen beantwoorden. Maar de rechtbank was het met Lalji eens dat de ouders zelf de vragen moeten beantwoorden.

Geld

Lalji eist geld van de ouders van Van der Vlis of diens verzekeringsmaatschappij. Hoeveel geld Lalji wil zien, wil hij niet zeggen. De advocaat van de ouders van Van der Vlis zeggen dat de ouders niets wisten van de plannen van hun zoon. Als ze dat wel hadden geweten, hadden ze anders gehandeld.

Tristan van der Vlis schoot op 9 april 2011 zes mensen dood in winkelcentrum Ridderhof. Zeventien mensen raakten gewond door een of meerdere kogels. Nog eens tientallen anderen tijdens hun vlucht door onder meer rondvliegend glas. Daarna pleegde de 24-jarige Alphenaar zelfmoord.Video: Wraking in rechtszaak ouders Tristan van der Vlis