Foto: Tristan van der Vlis
Foto: Tristan van der Vlis

ALPHEN AAN DEN RIJN – De ouders van Tristan van der Vlis hoeven toch niet voor de rechters te verschijnen. Dat heeft de rechtbank besloten. Vader en moeder Van der Vlis kwamen woensdag niet opdagen voor hun getuigenverhoor.

Vorige maand vond de rechtbank nog dat de ouders zelf antwoord moeten geven op hun vragen en de vragen van advocaat Lionel Lalji, en niet de vragen laten beantwoorden door hun advocaat Peter Knijp. De ouders van Van der Vlis waren woensdag desondanks niet aanwezig omdat zij het psychisch en emotioneel niet aankunnen om voor de rechter te getuigen. Onder meer de grote mediabelangstelling wordt als reden opgevoerd. Nu beslissen de rechters dat de ouders toch niet verhoord hoeven te worden.

Een groep van dertien mensen (één gewonde en twaalf ooggetuigen) heeft een rechtszaak aangespannen omdat zij vindt dat de ouders nalatig zijn geweest. De ouders zouden eerder aan de bel hebben moeten trekken vanwege Tristans problemen. Vooral de wapenvergunning die Tristan had en de aanwezigheid van vuurwapens in zijn ouderlijk huis roepen boosheid op.

Geld

Lalji eist geld van de verzekeringsmaatschappijen. Dat zijn Reaal en Vivat. Hoeveel geld Lalji wil zien, wil hij niet zeggen. De advocaat van de ouders van Van der Vlis zeggen dat de ouders niets wisten van de plannen van hun zoon. Als ze dat wel hadden geweten, hadden ze anders gehandeld.

Dat werd woensdag nogmaals duidelijk. ‘Er moeten concrete signalen zijn geweest op de ochtend van 9 april 2011’, zegt Lalji. ‘Nee’, antwoordt Knijp. Om 11.30 uur vertrok Tristan van huis. Zijn moeder trof om 12.00 uur de afscheidsbrief aan, om 12.08 uur schoot Tristan zijn eerste slachtoffer dood.

Op woensdag 31 mei doet de rechtbank uitspraak in deze zaak.

Schietdrama Ridderhof

Tristan van der Vlis schoot op 9 april 2011 zes mensen dood in winkelcentrum Ridderhof. Zeventien mensen raakten gewond door een of meerdere kogels. Nog eens tientallen anderen tijdens hun vlucht door onder meer rondvliegend glas. Daarna pleegde de 24-jarige Alphenaar zelfmoord.

Twee jaar na het Ridderhofdrama moesten zowel de vader als de moeder van Van der Vlis al eens getuigen in een rechtszaak.Video: Verhoor ouders Tristan van der Vlis door rechtbank