Foto: Politie
Foto: Politie

ALPHEN AAN DEN RIJN – Het Openbaar Ministerie eist tien maanden gevangenisstraf met aftrek van negen maanden voorarrest voor een van de verdachten van onder andere de vogelroof uit vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn. De anderen hoorden een celstraf conform hun voorarrest met een werkstraf tegen zich eisen.

In september 2014 werden ’s nachts 36 zeldzame vogels gestolen uit het vogelpark. 24 beesten werden teruggevonden in de natuur of in een schuur. Vijf vogels zijn overleden, waarvan drie bij terugkomst bij Avifauna. Twaalf vogels zijn tot op de dag van vandaag spoorloos.

Over de verdwijning van de vogels is maandag niks nieuws bekend geworden. Het Openbaar Ministerie en Avifauna weten niet waar die twaalf dieren zijn gebleven. Verkocht, naar alle waarschijnlijkheid. De rechtbank suggereerde maandag tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak dat de beesten wel eens naar Irak of een ander land uit het Midden-Oosten zouden kunnen zijn verhandeld.

Een woordvoerder van Avifauna zegt tegen Studio Alphen te vermoeden dat de teruggebrachte vogels op voorhand ‘besteld’ waren en ook verkocht moesten worden, maar dat de deal op het laatste moment niet door ging. ‘Ze hebben heel specifiek bepaalde vogels uitgezocht’, aldus Avifauna. Over hoe de inbraak exact is gepleegd, is tijdens de rechtszaak maandag niks bekend geworden.

‘Bestelbus zorgt voor bewijs’

Tijdens die bewuste nacht is een witte bus vanuit Noord-Brabant naar Alphen gereden en weer terug naar Drunen. Het voertuig werd later teruggevonden. Er is een veer van een van de gestolen vogels aangetroffen en DNA op een sigarettenpeuk van een van de verdachten. Wat de officier verdacht vindt is dat de handelaar, die ook verdacht wordt, de dieren al herkende als Avifauna-vogels nog voordat de inbraak wereldkundig werd gemaakt. Dat kon hij niet weten als hij niet af wist van de diefstal, vindt justitie.

Verdachten zwijgen

Vijf verdachten stonden maandag terecht. Drie van hen worden verdacht van de inbraak bij het Alphense vogelpark. In november 2013, tien maanden voor de inbraak, hebben mannen de locatie Avifauna voorverkend. Sloten, deuren, netten en ruiten werden kapotgemaakt om bij de vogels te komen. De verdachten ontkennen iedere betrokkenheid rondom de diefstal bij Avifauna of maken gebruik van hun zwijgrecht.

Eén verdachte zegt iets meer: dat hij op het laatste moment besloot niet mee te gaan naar Avifauna. Wel leende uit – onder dwang – zijn telefoon uit aan hen. ‘Heel dom’, om vervolgens te bevestigen dat twee andere mannen op het verdachtenbankje ’s nachts wel naar Avifauna gingen om vogels te stelen. De telefoonnummers en bestelbus die de drie verdachten zouden hebben gebruikt, zijn geregistreerd in de omgeving van Avifauna rond het moment van de inbraak. De officier van justitie gelooft niet dat één van de drie er niet was bij Avifauna.

De verdachten staan terecht voor een aantal vogeldiefstallen, waaronder een inbraak in De Lier (Westland) waarbij 48 vogels werden gestolen. Volgens de rechtbank is bij alle diefstallen eenzelfde patroon te zien: de inbraak is gepleegd, er wordt contact gelegd met de opdrachtgever en die meldt zich bij een dierenhandelaar. Al deze betrokkenen zijn verdachten.

Vervolg

Dinsdag gaat de rechtszaak verder. Dan komen de advocaten van de verdachten aan het woord tijdens hun verweer. Binnenkort doet de rechtbank uitspraak.Video: Rechtszaak vogeldiefstal Avifauna