Foto: Stephan Verwaaij
Foto: Stephan Verwaaij

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Raadslid Wil Verschuur blijft veroordeeld voor het beledigen van collega-raadslid Pauline Heijkoop. Dat heeft de Hoge Raad der Nederlanden besloten, bevestigt het hoogste gerechtsorgaan van Nederland aan Studio Alphen.

Het Beter Alphen-raadslid werd in 2015 in hoger beroep, evenals in 2014 door de rechtbank, veroordeeld voor het beledigen van collega-raadslid Pauline Heijkoop (Groene Hart Democraat). Verschuur tekende cassatie aan, omdat ze veroordeeld is voor woorden die ze niet zou hebben gebruikt.

Een van de opgevoerde bezwaren tegen de veroordeling is de vergadersetting. Het Openbaar Ministerie (OM) zei in hoger beroep te vinden dat politici volledig onschendbaar moeten zijn tijdens politieke vergaderingen. Maar het gerechtshof vond het geen officiële politieke vergadering, slechts een informele politieke vergadering. Ondanks dat de advocaat-generaal vrijspraak eiste, veroordeelde het hof Verschuur in 2015.

Wat beslist de Hoge Raad?

De raadsheren van de Hoge Raad vellen géén nieuw oordeel, maar kijken alleen of er tijdens het proces in hoger beroep fouten zijn gemaakt door het gerechtshof of dat er dingen over het hoofd zijn gezien. Dat was volgens de Hoge Raad niet het geval.

De raadsheren vinden dat het gerechtshof voldoende heeft gemotiveerd dat het geen officiële politieke vergadering was, waardoor Verschuur niet onschendbaar is. Of de Hoge Raad het ermee eens is dat het geen officiële politieke vergadering was, doet niet ter zake.

Politieke ruzie

Een politieke vergadering escaleerde in de zomer van 2014. Daarbij heeft Verschuur Heijkoop uitgescholden. Verschuur zou volgens Heijkoop gezegd hebben: ‘Ik kan je wel vermoorden, ik ga je vermoorden, ik ga weg anders vermoord ik je, ik doe je wat aan klerewijf.’ Ook werd ze beschuldigd van belediging door woorden als vuile leugenaar, klerewijf en tyfuswijf te roepen. Heijkoop pikte dat niet en stapte naar de politie.

De rechtbank veroordeelde Verschuur tot het betalen van 150 euro boete vanwege belediging. Ze werd vrijgesproken van bedreiging en het uitspreken van woorden als ‘ik ga je vermoorden’. Verschuur was het niet eens met haar veroordeling. Ze is veroordeeld omdat ze Heijkoop een ‘kutwijf’ genoemd zou hebben. Dat is volgens Verschuur onjuist. Ze tekende beroep aan. ‘Ik heb haar alleen een gemeen leugenachtig rotwijf genoemd. Het is niet netjes wat ik heb gezegd.’

Ondanks dat het Openbaar Ministerie vrijspraak eiste, werd ze anderhalf jaar geleden door het gerechtshof veroordeeld tot het betalen van een geldboete van 150 euro. Omdat het in de ogen van het gerechtshof geen officiële politieke vergadering was. Nu de Hoge Raad het vonnis niet ontvankelijk verklaard, is Verschuur definitief veroordeeld.