Foto: Studio Alphen
Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Wie denkt dat de ondergrondse containers in Alphen aan den Rijn alleen met een afvalpas te openen zijn, heeft het mis. Ook met andere passen zoals een identiteitskaart en zelfs een mobiele telefoon blijken de containers open te gaan. Studio Alphen heeft het trucje op meerdere containers uitgeprobeerd.

Sinds begin mei moeten inwoners van vier Alphense wijken in Alphen-Noord de ondergrondse containers openen met een speciaal daarvoor verstrekte afvalpas. Op die manier wil de gemeente Alphen het zogeheten afvaltoerisme tegengaan. Mensen uit een aantal omliggende gemeenten moeten in hun dorp geld betalen voor het weggooien van iedere afvalzak terwijl dat in Alphen gratis kan. Een groot deel van het huisvuil dat aan de rand van Alphen wordt weggegooid, is afkomstig van inwoners uit andere gemeenten. Daarnaast wil Alphen het afval beter scheiden. Wethouder Tseard Hoekstra (VVD) wil mensen daarvan bewust maken door de afvalpas te gebruiken.

ID-kaart, studentenpas, mobiele telefoon

En dus is een aantal weken geleden de afvalpas ge├»ntroduceerd. Begin juni moeten alle containers in Aarlanderveen, Alphen, Benthuizen, Boskoop, Hazerswoude, Koudekerk en Zwammerdam afgesloten zijn. Dan kunnen ze alleen nog worden geopend met een speciale pas. Althans, dat is de bedoeling… Uit een steekproef van Studio Alphen blijkt dat ook onder meer een identiteitskaart en een studentenpas van een hogeschool werken. Zelfs als je een mobiele telefoon op de kaartlezer plaatst, gaat de ondergrondse container zonder problemen open.

In de pasjes zit een NFC-chip (Near Field Communication). Als zo’n chip in aanraking komt met een lezer, in dit geval de lezer op een container, krijgt de pas elektromagnetische inductie. De pas geeft dan een signaal af waardoor de container opent.

Reactie gemeente: alleen vandaag

Inmiddels heeft ook de gemeente Alphen gereageerd. De leverancier van de ondergrondse containers rolt een software-update uit, meldt een woordvoerder: ‘Hierdoor zitten we vandaag in een testfase. Passen die gebruik maken van het Mifare-chipsysteem kunnen op dit moment toegang verschaffen tot onze containers. Dit is morgenochtend niet meer mogelijk.’Video: Containers gaan ook zonder afvalpas open: met telefoon en ID-kaart