Foto: John van der Tol
Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN – De rechtbank heeft de 33-jarige Alphenaar vrijgelaten die op 18 december een rookbom liet afgaan in zijn woning op de tiende etage van een flat aan de Saffierstraat in Alphen aan den Rijn. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Alphen, die de rechtszaak bijwoonde.

De flat moest destijds deels worden ontruimd. Enkele bewoners moesten de nacht elders zien door te brengen. De Alphenaar zelf werd na de explosie aangehouden. Hij had nieuwjaarsvuurwerk willen maken met kaliumnitraat en verwarmde suiker maar het ging mis. Zelf raakte hij gewond aan zijn gezicht.

Hij wil alle slachtoffers nadrukkelijk zijn excuses aanbieden. Volgens zijn advocaat heeft hij inmiddels ook al een excuusbrief geschreven aan alle flatbewoners, een stuk tweehonderd. ‘Soms kwamen daar hartverwarmende reacties op van bewoners, zo van: sterkte joh’, aldus de advocate.

Niet alleen brandstichter, ook drugsdealer

De politie vond ook nog drugs in de woning, xtc en speed. Het Openbaar Ministerie verwijt de Alphenaar nu afgezien van de brandstichting dat hij ruim tien jaar gedeald heeft. Een klant legde daar een belastende verklaring over af. De verdachte ontkent dat hij de drugs heeft gedeald. Alleen dat hij aan vrienden heeft doorgeleverd. Mag ook, wist de aanklaagster: ‘Al geef je gratis weg, dan is het nog dealen.’

Op 4 juli vindt de inhoudelijke behandeling van de strafzaak plaats. Dan zullen twaalf gedupeerden met schadevergoedingseisen komen. De Alphenaar zat vijf maanden in voorarrest. De rechtbank heeft hem nu laten gaan, zodat hij persoonlijke zaken kan gaan regelen.

Huilen om vrijlating

Hij mag van de rechtbank niet in de Saffierstraat komen, en moet zich aan aanwijzingen van de reclassering houden. Zijn advocaat had om de voorlopige vrijlating gevraagd: ‘De detentie valt mijn cliënt heel zwaar.’ De Alphenaar huilde toen hij hoorde dat hij vrij kwam. Hij trekt bij zijn stiefvader in Gouda in.