Foto: Diede de Groot
Foto: Diede de Groot

ALPHEN AAN DEN RIJN – Diede de Groot heeft voor het eerst in haar carrière een grandslamtoernooi gewonnen. De rolstoeltennisster van Nieuwe Sloot uit Alphen aan den Rijn was zaterdag in de finale van Wimbledon veel te sterk voor tweevoudig grandslamwinnares Sabine Ellerbrock: 6-0, 6-4.

Pas om 18.00 uur mocht De Groot (20) het Britse gras betreden. Vanwege de regen begon haar partij bijna vier uur later dan gepland. Maar eenmaal op de baan ging het voortvarend. Binnen twintig minuten had De Groot de eerste set met 6-0 veroverd. De nummer drie van de wereldranglijst had het in de tweede set lastiger tegen haar 21 jaar oudere Duitse opponente. De Groot, die vijf keer van Ellerbrock won in haar carrière maar nota bene de laatste ontmoeting tijdens de Australian Open begin dit jaar verloor, werd in de openingsgame gebroken. Ze brak snel terug en mocht bij 5-3 serveren voor de wedstrijd maar verloor haar opslag. In de daaropvolgende servicegame van Ellerbrock gunde De Groot haar tegenstandster geen punt. Op 0-40 verzilverde De Groot haar eerste matchpoint: 6-4.

Grootste succes

Haar Wimbledonzege is De Groots grootste triomf in haar loopbaan. In 2016 brak ze internationaal écht door maar was er heel diep in haar toch ook teleurstelling dat ze geen enkelspelmedaille won op de Paralympische Spelen. In Rio de Janeiro (Brazalië) verloor De Groot de halve- en troostfinale nipt en werd uiteindelijk vierde. Bij het dubbelspel veroverde De Groot, die in 2013 en 2014 wereldkampioene bij de junioren werd, zilver.

Dit jaar maakt De Groot haar debuut op de grandslams. Op de Australian Open en tijdens Roland Garros verloor ze nog in de openingsronde, maar op Wimbledon bereikte ze dankzij overwinningen op Jordanne Whiley (Groot-Brittannië, 6-2, 7-6) en Anniek van Koot (Nederland, 6-0, 6-2) de eindstrijd. De Wimbledontitel levert Diede de Groot 32.000 pond aan prijzengeld op.

Finale dubbelspel

Mogelijk wint De Groot ook de dubbeltitel. Zondag speelt ze met landgenote Marjolein Buis de finale tegen Jordanna Whiley en Yui Kamiji (Japan). In Melbourne (Australian Open) en Parijs (Roland Garros) verloor De Groot de dubbelspelfinale. De Groot is regerend wereldkampioene dubbelspel, op het WK enkelspel werd ze vorig jaar derde.Video: De Groot beats Ellerbrock to win Wimbledon 2017 ladies' wheelchair singles title