Foto: Jeron Groeneveld
Foto: Jeron Groeneveld

AARLANDERVEEN – Aarlanderveen heeft dringend nieuwe woningen nodig. Tenminste vijftig, met name voor starters. De provincie Zuid-Holland verbiedt veelal bouw- en verbouwplannen omdat Aarlanderveen en omgeving tot beschermd gebied is verklaard. De geluidscontour belemmert initiatieven. Herman de Jong, voorzitter van belangenvereniging Aarlanderveen, hoopt dat lokale politieke partijen daar iets aan willen doen.

Tijdens het zomerreces gaat Studio Alphen uitgebreid in gesprek met dorps- en belangenverenigingen en -raden over hun wensen voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen, in maart 2018. Wat moeten politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s opnemen? Deze week: Aarlanderveen.

‘De jeugd trekt weg naar Alphen aan den Rijn’, constateert De Jong. Ook de teruggang van naar school gaande kinderen is een grote zorg. Er is al een scholenfusie geweest, maar het aantal kinderen daalt nog steeds. Er bestaat een kans dat ook de laatste basisschool op termijn moet sluiten. Woningbouw moet dat alles voorkomen. De huizen zouden gebouwd moeten worden rond het centrum van Aarlanderveen. Alleen dan kunnen de voorzieningen op peil gehouden worden.

Ieder jaar stelt Aarlanderveen een prioriteitenlijst op. Hoog genoteerd staan het realiseren van vijf nieuwe woningen en een blikvanger om blikjes te verzamelen.

Te grote afstand

Er is een te grote afstand tussen dorp en politiek, maar ook tussen dorp en politie; ervaart Aarlanderveen. Diezelfde conclusie trok Benthuizen eerder. Wel is de belangenvereniging blij met de buurtcoördinatoren. Zij vormen de verbinding met de gemeente. Meer dan de politieke partijen. ‘De raadsleden moeten zich vaker laten zien bij culturele evenementen zoals de kermis, toneeluitvoeringen enzovoorts. Daar kunnen ze luisteren naar bewoners die zich miskend voelen’, zegt De Jong.

De Jong vindt dat en democratische schakel tussen wijken en stadsbestuur ontbreekt. ‘Er komt misschien een verbinding tussen wijkbesturen en het college van burgemeester en wethouders. Dat zou efficiënter zijn dan de huidige politieke structuur.’ De wijkagent van de politie wordt gemist als aanspreekpunt. ‘De afstand tussen Aarlanderveen en Alphen wordt op bestuurlijk- en sociaal niveau gevoeld.’Audio: 2017-07-25 | Interview Herman de Jong (Belangenvereniging Aarlanderveen) - deel 1Audio: 2017-07-25 | Interview Herman de Jong (Belangenvereniging Aarlanderveen) - deel 2Audio: 2017-07-25 | Interview Herman de Jong (Belangenvereniging Aarlanderveen) - deel 3

huurnu 890×90