Foto: John van der Tol
Foto: John van der Tol

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – De gemeente Alphen overtreedt geen regels nu sinds een aantal weken geen persoonlijke gegevens meer worden opgeslagen via de afvalpas. Alphen mag de afvalpas blijven gebruiken maar geen persoonsgegevens opslaan. Tenzij diftar, het betalen per weggegooide afvalzak, wordt ingevoerd.

Een maand geleden verbood de rechter om langer persoonsgegevens op te slaan via een afvalpas als inwoners niet hoeven te betalen voor iedere keer dat hun afval weggegooid wordt. Aanleiding was een procedure die tegen de gemeente Arnhem was aangespannen. Alphen heeft daarop ook maatregelen getroffen en zegt de software te hebben laten aanpassen waardoor persoonlijke gegevens niet langer worden opgeslagen. Die maatregel blijkt afdoende.

‘Het opslaan van persoonsgegevens is alleen toegestaan als er een betalingscomponent aan vast zit’, legt een woordvoerder van¬†Autoriteit Persoonsgegevens uit via Studio Alphen. Zoals bij de afvalpassen voor bedrijven, waar gegevens wel opgeslagen worden omdat bedrijven wel betalen voor iedere containeropening. Dat alleen gemeente Alphen-inwoners nu de containers kunnen openen, is geen probleem. Ook mag opgeslagen worden hoe vaak de ondergrondse containers worden geopend. ‘Dan wordt de afvalpas gebruikt als een soort van sleutel. Dat is prima.’

Bewogen maanden

Al maanden is er veel ophef in Aarlanderveen, Alphen, Benthuizen, Boskoop, Hazerswoude, Koudekerk en Zwammerdam over de invoering van de afvalpas dit voorjaar. Eerst wilde wethouder Tseard Hoekstra (VVD) dat inwoners direct zouden gaan betalen voor het weggooien van hun afval. Daardoor zouden inwoners gedwongen worden hun afval beter te scheiden. De gedachte is: wie goed scheidt, betaalt minder belasting. Hoekstra kreeg de handen niet op elkaar bij de gemeenteraad en zag af van de invoering van diftar.

Bijkomend voordeel van de afvalpas is volgens Hoekstra dat alleen huishoudens in de gemeente Alphen zo’n pasje hebben en de ondergrondse containers kunnen openen. Daarmee moet afvaltoerisme een halt toegebracht worden. Inwoners van omliggende gemeenten, waar wel betaald moet worden voor het weggooien van hun afval, zouden naar Alphen rijden om daar hun huisvuil te deponeren. Ook het afvalbrengstation De Limes is alleen toegankelijk met een afvalpas – en dus alleen voor gemeente-inwoners, al wordt daar nog wel eens een oogje dicht geknepen als je de afvalpas niet bij je hebt.

huurnu 890×90