Foto: Ron Hoenson (Alphenphoto.nl)
Foto: Ron Hoenson (Alphenphoto.nl)

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Alphense Boys is al twee weken bezig aan de competitie en staat verrassend gedeeld bovenaan in de zondag-Hoofdklasse A. Voor alle andere clubs begint de competitie over anderhalve week. Wat zijn de verwachtingen?

‘Ik denk dat ARC dit seizoen bij de beste vijf gaat eindigen’, voorspelt Marcel Vondeling. De hoofdtrainer van Bernardus maakte bij ARC als speler de tropenjaren mee op het hoogste amateurvoetbalniveau van Nederland en is voetbalvolger bij uitstek in deze regio. ‘ARC heeft zich goed versterkt met jongens als Maurits Splinter en Aaron Balk. ARC zal zeker voor een periodetitel gaan en het zou mooi zijn als ze net zo’n nacompetitiefinale gaan spelen als vorig seizoen, maar dan om promotie naar de hoofdklasse in plaats van tegen degradatie uit de eerste klasse’, aldus Vondeling, die veel verwacht van Mark Evers, de nieuwe hoofdtrainer, en Rob van den Wijngaard, die het beloftenteam onder zijn hoede neemt.

‘Alphense Boys heeft een uitstekende start. Ik verwacht dat ze zich zeker gaan handhaven. Dat moet hen moeiteloos lukken’, verwacht Vondeling. Ook al zal Alphense Boys nog wel een terugval krijgen. ‘Ze zullen echt wel een aantal wedstrijden achter elkaar gaan verliezen, maar daar laat de trainer zich echt niet door gek maken.’ Een periodetitel is volgens Vondeling nog net te hoog gegrepen voor Alphense Boys. AVV Alphen zal volgens Vondeling een lastig jaar krijgen als promovendus in de tweede klasse. ‘Zij doen het goed als ze zich handhaven zonder nacompetitie. Alphen heeft een goede ploeg, ik verwacht dat hen dat lukt.’

Derde en vierde klasse

Van Koudekerk verwacht Lody Dijkhuizen veel. De spits van BSC ’68 denkt dat de ploeg van trainer Ronald Rosdorff bovenin mee gaat draaien. ‘Ze maken een goede kans op een periodetitel ondanks dat een aantal spelers is weggegaan. Koudekerk is een stabiele club die nooit tegen degradatie strijdt’, aldus Dijkhuizen. Zwammerdam wordt een middenmotortje, denkt Dijkhuizen. ‘BSC ’68 wil bovenkant middenmoot gaan spelen. De vierde of vijfde plek zou mooi zijn’, zegt de spits over zijn eigen ploeg. Geen degradatiezorgen dus voor de lokale clubs in de zaterdag-3e Klasse A. Ook niet in de zondag-3e Klasse A. ‘Met Bernardus gaan we voor het linkerrijtje. Er steken denk ik drie clubs bovenuit, maar de rest is echt niet beter dan ons’, vermoedt Vondeling.

Floreant en Hazerswoudse Boys gaan volgens Dijkhuizen allebei meestrijden om het kampioenschap in de zaterdag-vierde klasse. ‘Dat zullen ze willen en eigenlijk ook wel moeten.’ Ook Aarlanderveen moet meedoen om de titel, nu een blik aan nieuwe spelers is open getrokken. ‘De nieuwe spelers hebben veel ervaring als voetballer op een hoog niveau. Daar zijn de verwachtingen heel hoog, ik ben benieuwd hoe ze dat waar maken’, stelt Vondeling.¬†Alphia? ‘Tegen Alphia hebben we gespeeld in de voorbereiding met Bernardus. Die ploeg heeft veel kwaliteit, zeker voetballend, maar als er iets mentaal gebeurt zoals een achterstand hebben sommige spelers een heel kort lontje. Als ze dat onder controle krijgen, verwacht ik Alphia zeker bij de top-4 of -5.’

Laatste jaar Vondeling bij Bernardus?

Vondeling en Dijkhuizen waren te gast in het radioprogramma De Voetbalkantine. Iedere twee maandag van de maand komt de uitzending van Studio Alphen vanuit een voetbalkantine waar gesproken wordt over de lokale voetbalactualiteit. Maandagavond was BSC ’68 uit Benthuizen gastheer. Vondeling sprak verder over zijn tijd als profvoetballer bij Telstar en jeugdspeler bij Ajax waar hij onder meer met jongens als Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en John Heitinga optrok.

Ook is Vondeling ambitieus over zijn trainerscarri√®re. ‘Vorig seizoen mijn eerste jaar als hoofdtrainer en direct kampioen geworden. Ik wil het hoogste bereiken qua niveau’, aldus Vondeling. Zijn contract bij Bernardus loopt na dit seizoen af. ‘Er zit heel veel rek in deze ploeg. Wat dat aan gaat zou ik door willen gaan. Maar ik heb ook ambitie dus ik ga rustig bekijken wat ik ga doen.’ Vondeling heeft trainersdiploma TCII en mag tweede-, derde- en vierdeklassers trainen.

Dijkhuizen heeft bijzondere weken achter de rug. Naast spits van derdeklasser BSC ’68 is de zelfstandig ondernemer ook strandvoetballer bij Scheveningen. In de zomer speelde hij een groot aantal interlands met het Nederlands Beach Soccer Team. ‘Dat is een hele mooie ervaring. Ik ben op allerlei plekken geweest om te spelen. Dat maak je misschien nooit meer mee’, aldus Dijkhuizen.

De Voetbalkantine

De Voetbalkantine maakt deel uit van De Verdieping, dat iedere maandag tussen 20.00 en 21.00 uur verschillende radioprogramma’s huisvest. De uitzending van afgelopen maandag is onderaan dit artikel na te beluisteren.Audio: 2017-09-11 | De Voetbalkantine met Marcel Vondeling en Lody Dijkhuizen - deel 1Audio: 2017-09-11 | De Voetbalkantine met Marcel Vondeling en Lody Dijkhuizen - deel 2Audio: 2017-09-11 | De Voetbalkantine met Marcel Vondeling en Lody Dijkhuizen - deel 3