Foto: Kevin Borger
Foto: Kevin Borger

ALPHEN AAN DEN RIJN – Volgend jaar maart dient het hoger beroep van boekhandel Haasbeek tegen verzekeraar Reaal. Reaal en de Alphense boekhandel raakten in een juridisch conflict verwikkeld na een grote brand, in maart 2014. Volgens de rechter moet de verzekeraar ruim één miljoen euro betalen aan Haasbeek voor de geleden schade. Maar Reaal was het daar niet mee eens, omdat de boekhandel de elektrische voorzieningen niet voldoende zou hebben laten controleren.

De installateur van Haasbeek is door de verzekeraar als getuige opgeroepen in het hoger beroep dat was ingesteld. ‘De monteur van dienst heeft verklaard dat hij zijn werk heel nauwkeurig heeft gedaan en ook een keuringskenmerk heeft afgegeven. Dat is heel belangrijk voor ons want daarmee neemt de monteur het laatste beetje twijfel definitief weg’, zei Haasbeek een jaar geleden tegen Studio Alphen na het getuigenverhoor.

Kortsluiting

Boekhandel Haasbeek in winkelcentrum Herenhof in Alphen aan den Rijn brandde in maart 2014 volledig uit. Het vuur ontstond door kortsluiting in de meterkast van het pand. Een 3,5 jaar durend getouwtrek volgde, over het wel of niet uitkeren van verzekeringsgeld.

Haasbeek wilde met Reaal een schikking treffen van 75 procent van de totale schade, dat neer zou komen op 750.000 tot 800.000 euro. Maar de rechter besloot dat de verzekeraar het totale bedrag moest betalen, omdat het niet gereageerd heeft op de schikking.