‘Alphen krijgt niet iedere week een koopzondag’

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De winkels in de gemeente Alphen aan den Rijn mogen naar alle waarschijnlijkheid niet iedere week open. Er lijkt geen meerderheid in de gemeenteraad. Over twee weken is de allesbepalende gemeenteraadsvergadering.

Achttien raadsleden zullen voor iedere week koopzondag stemmen: Nieuw Elan (zes), VVD (vijf), PvdA (vier) en D66 (drie). De andere partijen niet. Het CDA wilde als enige partij tijdens de rondetafelgesprekken, donderdagavond, niets los laten. Fractievoorzitter Marjon Verkleij (CDA) zegt enorm te worstelen met het voorstel. Het lijkt erg onwaarschijnlijk dat het CDA zal instemmen met het verzoek om iedere week een koopzondag toe te staan.

Al zou verdeeld stemmen bij het CDA een uitkomst zijn voor de koopzondag-voorstanders. Bij twintig stemmen voor is er een meerderheid. De fracties die iedere week een koopzondag willen, vertegenwoordigen bij elkaar achttien zetels. Doordat Pauline Heijkoop uit D66 is gezet, is dat aantal niet negentien. Voor achttien koopzondagen per jaar is ook geen meerderheid: voor twaalf koopzondagen per jaar (zoals nu in Alphen al is) wel.

:

Er is 1 uitweg

Toch is er een escape. De wens van het college van burgemeester en wethouders in Alphen aan den Rijn is om voor alle soorten winkels gelijke regels en rechten te creeren. Een amendement voor maximaal twaalf koopzondagen per jaar, maar een vrijbrief voor supermarkten, bouwmarkten en tuincentra kan naar alle waarschijnlijkheid wel op een meerderheid rekenen.

Moeten alle winkels nou allemaal per se open zijn iedere zondag? Of kiezen we voor een bepaald aantal winkels die wel elke dag open is: de supermarkten, bouwmarkten en tuincentra. Dan kan ik me voor stellen dat tussen aanhalingstekens de normale winkels een zondag in de maand open zijn, pleitte Ank de Groot (RijnGouweLokaal). Meer fracties, zoals Groene Hart Democraat en GroenLinks, lijken daar voor te porren.

:

Hoe gaat het straks in zijn werk?

Op donderdag 26 maart is de gemeenteraadsvergadering. Dan worden drie voorstellen in stemming gebracht: twaalf koopzondagen per jaar, achttien koopzondagen per jaar of iedere week koopzondag. Het is niet zo dat de meeste stemmen gelden: maar per voorstel wordt bekeken of er een meerderheid is.