Alphens bedrijf maakt plafond nieuw station Delft

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het 7700 vierkante meter grote plafond van het nieuwe treinstation in Delft is beprind door het Alphense bedrijf MakeCover. Het gloednieuwe ondergrondse NS-station is afgelopen weekend officieel geopend.

Geerdes Ontwerpen heeft een historische plattegrond van Delft (rond het jaar 1876) met het eerste station van Delft, zo aangepast dat deze geschikt is voor het lamellen plafond. Speciale software voegt het grafische beeld naar de exacte geometrische vorm van de rechte en gekromde lameldelen. De lamellen zijn 20 centimeter hoog, 7 centimeter breed en 30 centimeter uit elkaar geplaatst. Die software genereerde vervolgens 3858 werktekeningen, legt MakeCover uit.

Het beeld is opgebouwd uit meer dan 30 miljoen stippen. In totaal is er 14,8 strekkende kilometer aan folie aangebracht op de baffles. Wat dit plafond extra bijzonder maakt is dat de patroon in het plafond meebeweegt. Vanuit elke hoek heeft de reiziger een ander aangezicht, vindt MakeCover. Als treinreizigers door het station lopen en naar boven kijken, zien zij op de lamellen de oude plattegrond van Delft afgebeeld staan.