Bobby Adekanye van FC Barcelona naar Liverpool

ALPHEN AAN DEN RIJN - Volgend seizoen speelt Bobby Adekanye voor Liverpool. Dat meldt De Telegraaf-voetbalverslaggever Mike Verweij. Het 16-jarige toptalent uit Alphen aan den Rijn komt over van FC Barcelona, dat hem het afgelopen jaar verhuurde aan PSV.

Adekanye begon met voetballen bij amateurvereniging Alphia uit Alphen aan den Rijn. Daar werd hij in 2007 weggeplukt door Ajax. In 2011 verruilde hij op 11-jarige leeftijd Ajax voor FC Barcelona, maar dat gebeurde op onreglementaire wijze.

De Spaanse club heeft een groot aantal overtredingen begaan bij het vastleggen van buitenlandse voetballers onder de achttien jaar. Dat is niet toegestaan. Zij konden dat omzeilen door ouders een baan aan te bieden in Barcelona. Dat gebeurde ook in het geval van Adekanye. Dat is officieel niet toegestaan door de FIFA.

FC Barcelona werd vorig jaar zwaar gestraft door de wereldvoetbalbond. De hoofdmacht van het grote FC Barcelona mag twaalf maanden lang geen spelers transfereren. Omdat Adekanye vanwege de straf zelf ook niet langer uit mocht komen voor Barcelona, werd hij afgelopen seizoen verhuurd aan PSV.

Zowel PSV als Ajax boden de speler van het Nederlands Elftal onder 17 jaar een contract aan, maar de Alphenaar kiest voor het Britse Liverpool.