Boksgala eindigt met knock-out: ‘Bigvava de Rocky van de avond’

De Georgische Nika Bigvava Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN – Het is een jaarlijkse traditie: het internationale boksgala van Teus de Kruyf in de Rijnstreekhal. De hal was zaterdag, tijdens alweer de negende editie van het gala, omgetoverd tot een waar bokswalhalla. ‘We pakken elk jaar weer groter uit’, verklaart De Kruyf.

Tijdens het evenement volgden we twee bokstalenten die namens Boksschool Teus de Kruyf de ring ingingen: Ellen Bos en Berkay Karakas. ‘Dit was wel meteen groot. Het was mijn tweede officiële wedstrijd, dus dat was wel even wennen’, bekent Bos. Ze verloor de wedstrijd, maar blijft optimistisch om er volgend jaar weer bij te zijn. ‘Let’s go. Daar gaan we voor.’

Ook Berkay Karakas mocht de ring betreden, hij verloor de wedstrijd van drie rondes met 1-2. ‘Ik heb er superhard voor getraind, dus dit is balen.’ De laatste ronde leek Karakas het duel naar zich toe te trekken, maar dat was helaas voor hem nét niet genoeg. ‘Ik ben blij met de ervaring die ik hier vanavond heb opgedaan. Dit is nog maar het begin en ik ga nu trainen voor de toekomst.’

Duel van de avond

De Kruyfs boksgala is één van de grootste in Zuid-Holland. Vooraf moest er veel geregeld worden en dat zorgt natuurlijk voor enige spanning. ‘Ja, die spanning voel je tijdens het organiseren altijd wel. Ik zal het waarschijnlijk volgende week nog voelen’, geeft De Kruyf toe.

Voor het evenement konden bezoekers kaartjes kopen voor de tribune en begane grond, er waren ook VIP-tafels geregeld. ‘We zijn helemaal uitverkocht. Maar dat had ik ook wel verwacht. Alle sponsoren zijn vandaag ook van de partij, dat is echt klasse’, aldus De Kruyf trots.

Hij heeft het voor elkaar gekregen om zeventien amateur- en drie profduels te regelen. Hij vertelt dat er zelfs één professional uit zichzelf actie ondernam: ‘Xavier Köhlen belde met de vraag of hij mocht boksen op mijn gala, dat is toch prachtig?’ Uiteindelijk is de Benelux-kampioen gekoppeld aan de Georgische Nika Bigvava voor ‘het duel van de avond’.

'Een heerlijke afsluiter'

De eerste profpartij tussen Bas Oosterweghel en Darryl Sichtman eindigde na zes rondes in een gelijkspel. Bij de tweede partij ging Kilat Hallie er met de winst vandoor, hij won van Ramazi Gogichashvili uit Georgië door een technische knock-out; Gogichashvili kreeg last van zijn arm.

Bij de partij waar de avond grotendeels om draaide, was de pret al snel voorbij. Nika Bigvava sloeg Benelux-kampioen Xavier Köhlen in ronde twee knock-out. ‘Lekker man, zo hoort het. Een heerlijke afsluiter’, concludeert De Kruyf, met de knock-out van Köhlen nog vers in het geheugen.

Köhlen is in totaal twee keer naar de grond gegaan door toedoen van Bigvava. Die tweede keer was een knock-out, waardoor de acht rondes er uiteindelijk maar twee werden. De Kruyf haalde aan dat de boksers de acteurs zijn. ‘Zij moeten het doen’, voegt hij daaraan toe. Als er dan iemand echt dé acteur van de avond was, dan was dat wel Nika Bigvava, hij transformeerde zich in de ‘Rocky van de avond’.

'Ik heb genoten'

Berkay Karakas kijkt al enorm uit naar de tiende editie van het boksgala: ‘Ik wil volgend jaar hier graag winnen’, laat hij lachend weten. Hij zegt er volgend jaar honderd procent zeker bij te zijn. ‘Het maakt me niet uit hoe vaak ik verlies, als ik maar een keer win’, vertelt hij vastberaden.

De avond liep tot zijn einde om 00.30 uur op de nacht van zaterdag op zondag. Er werd snel geschakeld en meteen volop opgeruimd.

‘Het was echt een groot succes. Ik heb genoten’, zegt De Kruyf na afloop. Hij is alvast optimistisch over volgend jaar en spreekt veelbelovende woorden uit: ‘Voor de tiende editie gaan we het nog mooier en groter maken.’

Lees ook: Boksscholen balen van regelzucht bij gemeente: ‘Gaat van kwaad tot erger’