Festival Molukse wijk overtreft stoutste dromen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Duizenden Alphenaren hebben de afgelopen dagen een bezoek gebracht aan het SAMA SAMA Festival, dat van woensdag tot en met zondag georganiseerd werd ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van de Molukse wijk.

Na de opening op woensdagavond met wethouder Gerard van As was het nonstop feest aan de Dennenlaan, Elzenstraat en het Goudenregenplantsoen. Ongekend druk was het toen The Voice of Holland-winnaar OG3NE vrijdagavond optrad. Dat werd 24 uur later nog eens dunnetjes overgedaan toen de jaren tachtig-band Massada en de Alphense ex-The Voice-finalist Danjil Tuhumena optraden. Het was heel gezellig. Fijne herinneringen opgehaald tijdens Massada, zegt een van de bezoekers.

Wij organiseren dit feest om onze ouderen te eren en te respecteren. Wij zijn hen heel dankbaar voor wat en waar wij nu zijn, stelt organisator Frank Tuhumena. In 1951 zijn veel Molukkers naar Nederland gekomen. Nadat Japan in 1945 capituleerde in Nederlands-Indie, ontstond de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Die werd verloren van Republiek Indonesie.

Na de oorlog tussen Indonesie en de Molukken moesten 4000 Molukse soldaten het land verlaten en kwamen naar Nederland. Ze zouden tijdelijk naar familie in Nederland worden overgebracht, maar de Molukkers moesten permanent in Nederland blijven. Nadat Molukkers aanvankelijk in kampen woonden, werden in de jaren zestig in heel Nederland speciale huizen gebouwd voor de eerste en tweede generatie Molukkers.

Zo ook in Alphen aan den Rijn. In 1965 gingen tachtig families bij elkaar wonen in de nieuw gebouwde Molukse wijk in Alphen. Nog altijd wonen er mensen uit die eerste generatie Molukkers in de Molukse wijk. Inmiddels is er ook veel uitbreiding met de tweede, derde en vierde generatie. De saamhorigheid is enorm groot hier. Verreweg de meesten zijn hier blijven wonen, aldus Tuhumena.