Gezamenlijke Iftar moet zorgen voor minder polarisatie: ‘Eten verbindt’

Nisreen en Tasnim doen de voorbereidingen Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN – ‘We moeten de kloof die er in de samenleving is kleiner maken’, vertelt Seloua Boudadi, hoofdorganisator van de Iftar, die op deze week werd gehouden op het Scala College. Samen met 30 andere organisaties in Alphen aan den Rijn organiseerde ze de Iftar.

Het bijzondere van deze uitvoering was dat iedereen welkom was: moslims, christenen en niet-gelovigen kwamen bij elkaar om met elkaar te genieten van het eten en het gesprek met elkaar aan te gaan. ‘De verschillen zijn er, maar er zijn ook veel overeenkomsten. Op zo’n avond als deze komen die dan sterk naar voren’, vertelt Boubadi.

Zij staat niet alleen in haar statement, ook Dick Peters (bestuurslid Raad van Kerken) omarmt de boodschap: ‘Op zo’n avond als dit ben je er om van elkaar te leren.’ Hij voegt daar aan toe dat de moslimgemeenschap een goed voorbeeld geeft met het organiseren van een evenement dat buiten hun eigen gemeenschap rijkt. ‘Dat zouden wij ook eens moeten doen’, vertelt Peters.

Ozi en Sombosak

Op de avond was er een lopend buffet aanwezig met allemaal hapjes van verschillende islamitische culturen. Veel mensen begonnen daarom al vroeg in de middag met hapjes maken, waaronder de Palestijnse Nisreen en de Tunesische Tasnim. ‘Ik kijk uit naar de mooie sfeer na het vasten’, vertelt Nisreen terwijl ze Ozi en Sombosak aan het bereiden is.

Burgemeester Liesbeth Spies was onder de indruk van de Iftar. ‘Hoe mooi is het als je op een avond als vanavond met elkaar kunt nadenken over wat ons verbindt’, vertelt ze. Spies hoopt dat we, bijvoorbeeld door middel van de Iftar, dichterbij het antwoord te kunnen komen over hoe we goed met elkaar kunnen samenleven in Alphen aan den Rijn. ‘En het is natuurlijk fantastisch dat te kunnen doen onder het genot van een maaltijd.’

En fantastisch was het zeker, als we medeorganisator Hamza El Maraije mogen geloven. ‘We zien hier niet alleen moslims, maar ook anders gelovigen. Ik vind het mooi dat al die verschillende mensen bij elkaar zijn gekomen met eenzelfde doel’, vertelt hij. Hij doelt daarmee op het dichterbij elkaar komen in een tijd waar polarisatie steeds meer zijn stempel drukt, en dat de mens dus weer bereid moet zijn te luisteren naar elkaar.

Lees ook: Afgebrand volkstuintje van Driss (83) krijgt weer vorm: 'Hij is 10 jaar ouder geworden'