Alphense hondenlosloopgebied bij nader inzien toch niet naar Goudse Rijpad

Foto: Pixabay

ALPHEN AAN DEN RIJN – Het nieuwe Alphense hondenlosloopgebied moest ondanks bezwaren in 2022 per se aan het Goudse Rijpad komen. Nu, twee jaar na dit politieke besluit, is er een nieuw voorstel: het nieuwe hondenlosloopgebied komt dichterbij bij Alphen-Stad aan de Steekterweg.

Twee jaar na het zwaar omstreden besluit voor de locatie van een nieuw hondenlosloopgebied staat een nieuw voorstel op de agenda van de Alphense gemeenteraad van donderdag 26 september. Het nieuwe hondenlosloopgebied komt een stukje verderop, dichterbij de stad aan de Steekterweg. Het beoogde terrein heeft al een bestemming die het geschikt maakt voor loslopende honden.

Het beoogde terrein kan mee worden genomen in de lopende ontwikkelingen in Oude Rijn-N11 Zone Oost, het buitengebied tussen Alphen aan den Rijn en Bodegraven-Reeuwijk. Met het aanwijzen van een hondenlosloopgebied, grondruil en een nieuw toegangspad kan het gebied ook verder ontwikkeld worden. Dit moet echter efficiënt en gericht worden gecoördineerd. Daarom zal wethouder Gerard van As worden aangewezen als bestuurlijk contactpersoon.

Het ‘oude’ voorstel

Het voorstel om langs het Goudse Rijpad, pal naast een wijkje met woonwagens, een nieuw hondenlosloopgebied aan te leggen, is in oktober 2022 aangenomen door de Alphense gemeenteraad. Het was toen een zeer omstreden voorstel: er was geen participatie, de Alphense Hondenbezitter verzette zich tegen het voorstel en op het terrein lag geen bestemming als hondenlosloopgebied. Wethouder Gert-Jan Schotanus kwam behoorlijk onder vuur te liggen. Uiteindelijk heeft vrijwel de hele oppositie in de gemeenteraad tegen dat voorstel gestemd.

Lees ook: Hondenlosloopgebied naar Goudse Rijpad ondanks dat omwonenden niet zijn gehoord