Kinderboerderij, evenementen, zorg en verenigingsleven lijken financieel gered

Foto: Studio Alphen/Michel Looyenstein

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – De Alphense gemeenteraad moet in november besluiten over bezuinigingen. Dinsdag 24 september hebben de politieke partijen ervoor gekozen om scenario 2 uit te werken. Hierin worden onder meer de kinderboerderij, evenementen, verenigingen, zorg en vrijwilligers ontzien en wordt de Alphenpas wel ingevoerd.

Voor de zomer is de Kadernota gepresenteerd aan de Alphense gemeenteraad. Vanuit deze nota moet een pakket van bezuinigingen een plek krijgen in de begroting voor 2025. Op verzoek van de raad zijn verschillende scenario’s beschreven waarin deels andere keuzes worden gemaakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om een bezuiniging van 30.000 euro op kinderboerderij Bospark die niet wordt uitgevoerd.

Voordat de politiek aan het woord kwam, gaf de financieel verantwoordelijke ambtenaar een presentatie aan de raadscommissie. Er zijn vier scenario’s in grote lijnen neergezet. Na de bespreking in de commissie is duidelijk dat de gemeenteraad scenario 2 uitgewerkt wil zien en dat de speerpunten hieruit worden verwerkt in de begroting 2025.

Extra wensen van de raad

Scenario 1 is zoals aangeboden in de Kadernota. Scenario 2 is de Kadernota inclusief extra wensen van de gemeenteraad. Scenario 3 heeft prioriteiten op mensen of op gebouwen. Scenario 4 is overnemen van de tegenbegroting van de oppositie.

In Scenario 2 zijn verschillende extra zaken toegevoegd. Zo wordt niet bezuinigd op kinderboerderij Bospark, er wordt geen evenementenleges ingevoerd en er wordt niet gekort op sportverenigingen, zorg en vrijwilligers. Daarnaast wordt geïnvesteerd in de renovatie van het Oude Raadhuis aan het Visserpark en in MFA Zwammerdam. Ook moet geld worden gevonden om de Alphenpas, die was wegbezuinigd, toch in te voeren.

Hoe dat wordt betaald

Als er geld meer wordt uitgegeven, moet er ook meer geld te besteden zijn. Dit betekent bijvoorbeeld dat op andere zaken wordt bezuinigd. Een van de voorstellen is het innen van alle verschuldigde hondenbelasting, want veel eigenaren betalen dit gewoon niet. Ook kunnen parkeermaatregelen worden genomen, de exploitatie is niet sluitend en dat moet wel kunnen.

Veel politieke partijen willen dat in ieder geval heel kritisch wordt gekeken naar de ambtelijke organisatie. Een aantal fracties wil lokale belastingen, onder meer de OZB, optrekken naar het landelijk gemiddelde. Ook wordt een suggestie gedaan om op zaken als PReT, EDBA en Citymarketing te bezuinigen.

Tijdpad

Volgende week bespreekt het college van burgemeester en wethouders de ‘nieuwe’ begroting. In oktober zal de auditcommissie zich over de Programmabegroting buigen en deze wordt ook aan de gemeenteraad gezonden. De auditcommissie behandelt de stukken en geeft een adviesrapport aan de raad. Daarna is er een technische toelichting voor de gemeenteraadscommissie en kunnen voor 21 oktober technische vragen worden gesteld. De antwoorden komen op 4 november naar de raad. De bespreking in de gemeenteraad is op donderdag 7 november.

Lees ook: Zo denken de Alphense politieke partijen over de financiën de komende jaren