Nieuwbouw van 225 woningen op voormalig industrieterrein ’s Molenaarspad

Foto: Google Maps

ALPHEN AAN DEN RIJN – Op de voormalige locatie van de Asfaltcentrale, Bakkerij Visser en De Leeuw worden woningen gebouwd door Niersman Projectontwikkeling. Er komen 225 woningen in verschillende prijsklassen, waaronder 35 procent sociale huurwoningen.

Gemeente Alphen aan den Rijn is eigenaar van de grond van de Asfaltcentrale en Bakkerij Visser. Deze grond wordt verkocht aan Niersman die eigenaar is van het terrein van De Leeuw. De drie locaties worden samengevoegd voor de bouw van 225 woningen. Er is inmiddels een stedenbouwkundig plan gemaakt en de financiële haalbaarheid is onderzocht.

De 225 nieuwbouw woningen worden aangeboden in verschillende prijsklassen. De verdeling is:

  • 35 procent sociale huur
  • 20 procent middelduur
  • 20 procent betaalbare koop
  • 25 procent vrije sector (dit is het maximale aantal)

Hiermee valt 75 procent van de woningen in de categorie betaalbaar.

Het woningbouwplan

Aansluitend aan de bestaande historische bebouwing wordt een hofje met herenhuizen met tuin gebouwd. De overige woningen zijn vooral appartementen. Er worden ook een groenstrook en een water aangelegd. De ontsluiting van de woningen zal via de bestaande Zaagmolenweg gaan. De weg wordt aangepast met een stoep en een duidelijke fietsstrook.

Verliesgevend project

Een deel van de locatie is vervuild. Het gaat om het voormalige terrein van de Asfaltcentrale. De kosten voor sanering, de grote schoonmaak, zijn voor rekening van de gemeente als eigenaar van de grond.

Voor de gemeente is het een verliesgevend project. De sanering van de vervuilde grond kost ongeveer 1,1 miljoen euro en de herinrichting van de Zaagmolenweg kost ongeveer 0,5 miljoen euro. De bestemmingswijziging van bedrijfsgronden naar relatief goedkope woningen kost 4,3 miljoen euro, omdat er nu een hoge boekwaarde is en deze aanzienlijk wordt verlaagd.

Lees ook: Sloop Racketcentrum Nieuwe Sloot is gepland voor medio 2025