Osama Rashid (Alphense Boys) naar Portugese profclub

Foto: Ron Hoenson (Holland-Pictures.com)
ALPHEN AAN DEN RIJN - Osama Rashid verlaat Alphense Boys om als profvoetballer aan de slag te gaan bij Sporting Clube Farense in Faro, dat uitkomt in de Portugese Segunda Liga. Rashid tekent, als hij de medische keuring vrijdag doorstaat, een eenjarig contract.

Rashid maakte begin dit jaar furore door als international van Irak de halve finales te bereiken van de Azie Cup. Dat kwam hem op belangstelling van buitenlandse clubs te staan. Tot de Azie Cup had ik geen zaakwaarnemer, maar daarna namen er tientallen contact met mij op. Uiteindelijk heb ik aan Sean Choi gevraagd of hij mij verder wilde begeleiden. Hij is een in Nederland wonende Koreaan en was reeel. Hij zei meteen dat het moeilijk zou worden om op mijn leeftijd nog de stap van amateur naar prof te maken. Een keer was er concrete belangstelling van een club uit Saoedi-Arabie, totdat twee weken geleden Farense belangstelling toonde, reageert Rashid.

Volgens Rashid, die met zijn ouders als vluchteling naar Nederland vertrok vele jaren geleden, krijgt hij een salaris dat vergelijkbaar is met de Nederlandse Jupiler League, maar ligt het niveau wel hoger. Het is een grote competitie: we spelen 46 wedstrijden, aldus Rashid. Hij blijft ook beschikbaar voor de Iraakse nationale ploeg. Ik zie het als een prachtige kans om toch nog iets in het betaald voetbal te bereiken. Mocht het onverhoopt niet lukken, dan is het toch een geweldige ervaring om dit allemaal een keer mee te maken. In de voorbereiding spelen we onder meer tegen Sunderland en Bristol City. Daar kijk ik nu al naar uit.