Schrikkeldag is rustige dag voor trouwambtenaren, weddingplanners en stadhuizen

Foto: ANP

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het is donderdag 29 februari. De datum die maar één keer in de vier jaar op kalenders, agenda's, telefoonschermpjes en klokken staat, oftewel een bijzondere dag. Die datum wordt natuurlijk nog meer bijzonder als er een baby'tje wordt geboren of een stel gaat trouwen. Je zou dus denken dat veel koppels in de rij staan om op deze dag te trouwen en daardoor de unieke datum '29 februari' op hun huwelijksakte kunnen laten schrijven. Maar dat blijkt best mee te vallen in onze regio.

Nadine van Giezen, weddingplanner in Alphen aan den Rijn, bevestigt dat het donderdag een rustige dag is in de weddingplannerbranche. 'Ik heb ook geen bruiloft in mijn agenda staan', vertelt ze. 'Nu is de winter sowieso niet populair om in te trouwen. Alleen op "dubbele data", zoals 24 februari 2024, zie je dat er vaak iets meer getrouwd wordt. Maar ik merk niet dat mensen per se willen trouwen op een schrikkeldag', legt de weddingplanner uit. 'Dat verbaast mij eigenlijk wel.'

'Buiten schot'

'Die datum blijft op de een of andere manier toch buiten schot', vertelt trouwambtenaar Ria Kuipers. Kuipers is al 28 jaar trouwambtenaar in Zuid-Holland, maar heeft in al die jaren nog nooit een stel getrouwd op de laatste dag van februari in een schrikkeljaar. 'Ik doe toch zo'n vijftig tot zeventig bruiloften per jaar, maar heb gek genoeg nog nooit op 29 februari een bruiloft gehad', zegt de trouwambtenaar verbaasd. 'Voor dit jaar geldt hetzelfde. Ik heb de hele week bruiloften staan, alleen niet op 29 februari. Dus die dag ga ik lekker naar de kapper', vertelt Kuipers lachend.

Ook weddingplanner Sina van Harn uit Noordwijk gaat een rustige laatste dag van februari tegemoet. '29 februari heb ik geen huwelijk op de planning staan', laat ze weten. 'Ook van collega-weddingsplanners heb ik niet gehoord dat zij een bruiloft hebben op die dag. En als iemand een bruiloft aan het plannen is op een bijzondere datum, dan vertellen collega's dat vaak wel', zegt ze vrolijk.

'Gewone' donderdag

Daarnaast geven meerdere gemeentes in de regio aan dat 29 februari inderdaad geen komen en gaan wordt van trouwjurken en trouwpakken op het stadhuis. Op het stadhuis van Den Haag staan twee huwelijken op de planning. 'Er zijn twee bruiloften gepland, dat is geen afwijkend aantal van het normale aantal bruiloften op een donderdag', zegt een woordvoerder van de gemeente. Ook bij de gemeente Gouda staan twee bruiloften in de agenda. 'Gemiddeld hebben wij tussen de nul en twee huwelijken in Gouda op een donderdag', voegt een woordvoerder toe.

Op het stadhuis van Delft en Leiden treedt donderdag zelfs geen enkel stel in het huwelijksbootje. 'Het is een "gewone" donderdag in februari qua trouwplanning', laat een woordvoerder van de gemeente Leiden weten. 'Op het stadskantoor staan wel nog vier huwelijken gepland. Maar deze planning is vergelijkbaar met andere donderdagen in januari en februari', vertelt een woordvoerder van de gemeente Delft.

Vrijdag de 13de

'Die datum blijft op de een of andere manier toch buiten schot. Dat vind ik wel heel jammer, want het is toch een leuke datum', gaat trouwambtenaar Ria Kuipers verder. 'Terwijl koppels bijvoorbeeld "vrijdag de 13de" niet uit de weg gaan om te trouwen. Op die datum heb ik wel vaak een bruiloft gedaan.'

Maar waarom loopt het niet storm bij trouwambtenaren, stadhuizen en weddingplanners op deze unieke datum in februari? 'Het is denk ik geen populaire dag, omdat je dan maar één keer in de vier jaar je trouwdag kan vieren. Die andere jaren moet je het dan op 28 februari of 1 maart vieren en dat is toch niet echt je trouwdag', geeft Kuipers als verklaring.

Juridische moeilijkheden

Ook weddingplanner Sina Van Harn denkt dat dat de voornaamste reden is waarom mensen liever op een andere dag in het huwelijksbootje stappen. 'Je wil toch je trouwdag ieder jaar écht vieren', zegt ze. 'Ook trouwjubilea vieren wordt lastig. Als je 25 jaar getrouwd bent, kan je dat dus niet op je echte trouwdatum vieren. Alleen bij 20, 40 en 60 jaar lukt dat', voegt ze grinnikend toe.

Volgens de weddingplanner kunnen alle juridische zaken rondom een bruiloft niet de oorzaak zijn van het feit dat 29 februari niet zo populair is. 'Als je trouwt voor de wet is de datum natuurlijk belangrijk, want die staat op je huwelijksakte. Maar 29 februari 2024 is een bestaande datum en die schrijven ze er dan gewoon op', legt Van Harn uit. '29 februari levert juridisch dus geen moeilijkheden op.'

Lees ook: Jurk voor een Dag: 'Ik wil dat elke vrouw zich een dag een prinses kan voelen'