Seinen op groen voor verhuizing tennisclub Nieuwe Sloot: blijdschap, maar ook zorgen

Foto: Ron Hoenson (Holland-Pictures.com)

ALPHEN AAN DEN RIJN – Eindelijk is er duidelijkheid over de verhuizing van tennisvereniging Nieuwe Sloot. Het college heeft een besluit bekendgemaakt, waarin zij voorstelt om de vereniging in de tweede helft van 2024 naar het terrein van Alphense Boys te verhuizen. In het besluit staat dat op de nieuwe locatie acht tennisbanen, vier padelbanen en een clubhuis moeten komen.

Om de verhuizing van de tennisvereniging mogelijk te maken wordt een natuurgrasveld van Alphense Boys omgebouwd tot kunstgrasveld. Daarnaast worden de lichtinstallaties bij de twee bestaande kunstgrasvelden vervangen door ledverlichting. Ook wordt de parkeerplaats uitgebreid met 12 plekken en vindt er een aanpassing plaats van paden en hekwerken op sportpark De Bijlen.

Nieuwe Sloot tevreden, maar op lange termijn nog niet genoeg

Bij Nieuwe Sloot is men blij dat ze na 'al die jaren praten' tot een goede oplossing zijn gekomen. ‘We zijn tevreden met de oplossing die er ligt. Ons doel was dat we gewoon kunnen blijven tennissen, maar ook op een financieel gezonde manier. Dat is uiteindelijk gelukt’, zegt Willy Spanjer, voorzitter van tennisvereniging Nieuwe Sloot.

Toch is er nog reden tot zorgen volgens Spanjer. ‘Als we naar de tennisbehoefte in de gemeente Alphen aan den Rijn kijken, dan zijn er nog niet genoeg tennisbanen in de gemeente. Op de lange termijn is het nog niet genoeg.'

Alphense Boys ontevreden over tekort aan trainingsruimte

Voetbalvereniging Alphense Boys is ontevreden over het besluit van de gemeente. ‘Op dit moment moeten we het ermee doen. Het enige waar we tegenaan lopen is dat we bij de gemeente ons capaciteitstekort hebben aangekaart’, zegt Gerard Haverkamp, secretaris van Alphense Boys.

‘We hebben niet genoeg trainingsruimte. We hadden gehoopt dat we het tekort tijdens dit traject op hadden kunnen lossen, maar dat is niet het geval’, vertelt Haverkamp. ‘De gemeente zegt dat het probleem hiermee opgelost zou moeten zijn. In onze ogen geven ze niet helemaal het juiste beeld weer van de situatie. We hopen op korte termijn met de gemeente om de tafel te gaan. Nog voor de behandeling van het besluit in de gemeenteraad.’

Meer dan negen ton budget en lening van 1,1 miljoen euro

De gemeente heeft in het besluit al een plan opgesteld voor de financiën. Er is 198.000 euro gereserveerd voor de uitbreiding van parkeerplaatsen en de vervanging van de verlichting op veld 1 en 2. Ook het geschikt maken voor de bouw van veld 5 valt onder dit gereserveerde budget.

Daarnaast is ook een investeringsbudget van 715.000 euro beschikbaar gesteld voor een aantal andere kosten, zoals de ombouw van veld 3 naar kunstgras en het aanpassen van paden en hekwerken op sportpark De Bijlen.

De gemeente en Stichting Waarborgfonds Sport hebben geld gereserveerd voor een lening van 1,1 miljoen euro met een looptijd van 30 jaar voor Nieuwe Sloot. De gemeente betaalt daarvan 600.000 euro, terwijl de stichting 500.000 euro van de lening voor haar rekening neemt. Ook levert de gemeente een incidentele bijdrage van meer dan 390.000 euro aan de tennisvereniging.

Het voorstel wordt op 23 mei in de gemeenteraad besproken.

Lees ook: Geen toestemming voor overdekte padelbanen Sunset op terrein korfbalvereniging