Thea Beckmanprijs 2024 is gewonnen door Zindzi Zevenbergen met ‘De reis van Manie Schaafijs’

Foto: Eveline Verhoeve

ALPHEN AAN DEN RIJN – De Thea Beckmanprijs voor het beste historische kinderboek is gewonnen door Zindzi Zevenbergen. Zij heeft de geschiedenis van Manie Schaafijs, de overgrootvader van illustrator Hedy Tjin, opgetekend. De prestigieuze prijs is zaterdag 14 september uitgereikt door de Alphense burgemeester Liesbeth Spies.

De Thea Beckmanprijs wordt dit jaar voor de 25ste keer uitgereikt. De Thea Beckmanprijs 2024 is gewonnen door Zindzi Zevenbergen met ‘De reis van Manie Schaafijs’. Met illustraties door Hedy Tjin, de achterkleindochter van de ‘echte’ Manie Schaafijs. De jonge Beckman is gegaan naar ‘Suikerland’ door Henna Goudzand Nahar. De kinderjury heeft een Pluim toegekend aan ‘Koningsspel’ door Linda Dielemans. Bij de ingelijste oorkonde, de prijs, hoort ook een geldbedrag.

Zaterdag 14 en zondag 15 september was het museumpark gevuld met auteurs van historische kinderboeken: de Schrijvers van de Ronde Tafel. Zij lazen in het park voor uit eigen werk en waren ook bereid om hun eigen boeken te signeren. Een hoogtepunt is elk jaar de uitreiking van de Thea Beckmanprijs. Dit is de enige Nederlandse prijs voor het beste historische kinderboek. De categorie is om en om tot 12 jaar en vanaf 12 jaar. Dit jaar gaat het om boeken tot 12 jaar.

Juryrapporten

De volwassen jury, onder leiding van Hubert Schlings, heeft 45 boeken beoordeeld en een longlist gemaakt. Daaruit is een shortlist met zes genomineerde boeken gekomen. Zowel de volwassen jury als de kinderjury heeft deze boeken gelezen en van een juryrapport voorzien.

Ook is door studenten van de Willem de Kooningacademie een animatiefilmpje voor elk boek gemaakt. Natuurlijk was er vooraf koffie met appelgebak en na afloop een gezellige lunch.

De winnaars

De kinderjury geeft de Jonge Beckman aan Henna Goudzand Nahar voor haar boek Suikerland’. De runner up krijgt een eervolle vermelding. Deze Pluim gaat naar ‘Koningsspel’ door Linda Dielemans. De oorkonden worden uitgereikt door jurylid en directeur van Archeon, Monique Veldman.

Eindelijk wordt dan de winnaar van de Thea Beckmanprijs 2024 bekendgemaakt door burgemeester Liesbeth Spies. Zij overhandigt de oorkonde aan Zindzi Zevenbergen, die haar verhaal heeft gebaseerd op de geschiedenis van de overgrootvader van illustrator Hedy Tjin. ‘De reis van Manie Schaafijs’ is de winnende titel van 2024.

Foto: Eveline Verhoeve

25 jaar Thea Beckmanprijs

Het is dit jaar 25 jaar geleden dat de Schrijvers van de Ronde Tafel is opgericht door schrijvers Arend van Dam en Martine Letterie. ‘Het doel is nog steeds om meer aandacht te vragen en te krijgen voor historische jeugdboeken,’ vertelt Letterie. Ook is toen de allereerste Thea Beckmanprijs voor het beste historische kinderboek uitgereikt.

Martine Letterie vertelt over de brieven – ‘er werd nog niet gemaild’ - die werden verstuurd om auteurs uit te nodigen, over de eerst vergadering in een inmiddels opgeheven museum en aan de al snel ontstane samenwerking met Archeon. Sindsdien organiseert het museumpark de uitreiking.

Nominaties 2024

Elk jaar wordt door een deskundige jury een shortlist gemaakt met genomineerde titels. Deze keer in de categorie tot 12 jaar. De genomineerden zijn:

  • Nienke Berends – Aaf graaft door
  • Arend van Dam – De ware geschiedenis van Dancing Buffalo
  • Linda Dielemans – Koningsspel
  • Henna Goudzand Nahar – Suikerland
  • Edward van de Vendel & Anousch Elman – Misjka
  • Zindzi Zevenbergen / Hedy Tjin – De reis van Manie Schaafijs

Alle titels zijn tussen 2022 en 2024 verschenen. De boeken zijn verkrijgbaar in boekhandels en te leen in de bibliotheek.

Over ‘De reis van Manie Schaafijs’

Zindzi Zevenbergen schreef een ingenieus gecomponeerd familieverhaal over migratie en doorzettingsvermogen. De jury is vol lof over de manier waarop de rode draad van Manies levensverhaal wordt afgewisseld met geestige intermezzo’s van kibbelende familieleden over de waarheid en fictie. De uitbundige illustraties van Hedy Tjin (de achterkleindochter van Manie Schaafijs) maken het boek tot een lees- en kijkfeest.

Lees ook: Oud-Alphenaar brengt debuutboek uit: ‘Ik ben al mijn hele leven bezig met verhalen vertellen’