Toch onbeperkt aantal koopzondagen in Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Een historisch besluit voor de gemeente Alphen aan den Rijn: er wordt geen limiet gesteld op het aantal koopzondagen. Kortom, iedere zondag mogen alle winkels in de gemeente Alphen open zijn.

Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten. Aanvankelijk leek het besluit niet te kunnen rekenen op een meerderheid, maar nota bene het CDA ging overstag en zorgde voor de benodigde meerderheid. Het CDA kiest voor ondernemen. De wereld om ons heen verandert. Het is een recht om open te gaan op zondagen, geen plicht, vindt fractievoorzitter Marjon Verkleij.

Daarnaast gaf een op de drie Alphenaren in een enquete aan voorstander te zijn van iedere week koopzondag. Een groot deel daarvan zegt ook daar iedere week gebruik van te gaan maken. Daarnaast is de VOA groot voorstander van koopzondagen. De ondernemersvereniging ziet dat Alphenaren naar buurgemeenten gaan om hun geld uit te geven waar wel koopzondagen zijn.

De CDA-fractie stemde verdeeld, maar dat was genoeg om de meerderheid te behalen. Ook Nieuw Elan, VVD PvdA, D66, GroenLinks en RijnGouweLokaal stemden voor. De keuze van het CDA is verrassend, omdat in het verkiezingsprogramma staat dat de partij tegen koopzondagen is. Wat de doorslag gaf voor het CDA, maar ook voor GroenLinks, is een amendement dat winkels pas om 13.00 uur open mogen. Op christelijke feestdagen zoals Eerste Paas- en Eerste Pinksterdag is er geen koopzondag.