Regio loopt uit voor Tour de France, Nibali in Zwammerdam

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het is lang geleden dat de Tour de France zo dicht langs (de gemeente) Alphen aan den Rijn reed. 1978, toen Le Grand Depart in Leiden was. Zondag raasde het spektakel door Waddinxveen heen.

Een paar honderd Alphenaren hebben zaterdag in Utrecht naar de proloog van de Tour de France gekeken. Nog meer Alphenaren gingen zondag op pad om het peloton langs te zien razen. Voorafgaand aan de openingstijdrit trainden veel teams in de regio.

Het trainingsrondje van Vincenzo Nibali, de Tour-winnaar uit 2014, bracht hem naar Zwammerdam. Ook Lars Boom, de Nederlander die vorig jaar een touretappe won, reed me in het treintje van Astana. Ook in Aarlanderveen werden tourfietsers gesignaleerd.

Alphense kanshebber op gele trui, soigneur uit Boskoop

Helemaal bijzonder was het voor Jaap en Miep Kok uit Alphen aan den Rijn. Zij zijn de oom en tante van wielrenner Tejay van Garderen. De Alphense-Amerikaan woonde tot een paar jaar geleden bij zijn oom en tante in Alphen om carriere te maken in Europa. Dat is hem gelukt. Van Garderen is deze tour kanshebber voor een podiumplaats in het eindklassement.

Ook Yvonne Houweling is mee. De masseuse uit Boskoop behoort tot de staf van Team MNT Qhubeka, waar onder meer de Nederlander Theo Bos voor rijdt. Als soigneur neemt Houweling de verzorging van de renners voor haar rekening. Na de touretappes masseert zij de kuiten van topsprinters Edvald Boasson Hagen en Tyler Farrar.