Van meerijden in een Ford van bijna 100 jaar tot een kijkje in een NOS-wagen tijdens Alphense Oldtimerdag

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN – Tijdens de 42ste editie van de Alphense Oldtimerdag konden bezoekers weer klassieke auto’s bewonderen in het centrum van Alphen aan den Rijn. Fedde van der Spoel is een van de eigenaars van een oude wagen die meerijdt tijdens de Oldtimerdag. De liefde voor oude auto’s heeft hij naar eigen zeggen al van jongs af aan meegekregen. ‘Mijn vader was automonteur vroeger en hij repareerde toen auto’s aan huis. Voor zijn werk reed mijn vader wel eens met oldtimers. Ik ben al heel lang geïnteresseerd in oldtime auto’s en daarom heb ik deze oude Ford gekocht’, vertelt Van der Spoel tijdens de rondrit door de gemeente.

De oldtimers zijn vaak nog in verbazingwekkende goede staat. ‘Het voordeel van deze auto’s is dat er nog veel onderdelen gemaakt kunnen worden, dat is redelijk simpel’, verklaart Van der Spoel. ‘Je kunt ze zelf repareren en dat moet ook wel, want er gebeurt altijd wel wat waardoor je iets moet vervangen’, zegt hij lachend.

Foto: Studio Alphen

‘Beetje vriendelijk zijn voor auto’

Onderweg vertelt Van der Spoel in geuren en kleuren meer over zijn eigen klassieke wagen. ‘Dit is een Ford A-model. Het type noemen ze een Phantom, een open model uit 1928. Er zit best wel een grote motor in van 3,2 liter. Dat levert ongeveer 34 PK op. Ik ben nu gepensioneerd, daardoor kan ik ook doordeweeks gaan rijden. Maar het is een auto van bijna 100 jaar oud, dus je moet er een beetje vriendelijk voor zijn.’

Zijn wagen komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, maar is ook op Nederlandse bodem in trek geweest volgens Van der Spoel. ‘De geschiedenis heeft heel gauw een vaart genomen in die tijd in Amerika en vervolgens is deze auto naar Europa toegekomen. In Nederland zijn is dit type ook heel populair geweest. Hier heb je de Ford A-club en die bestaat uit ongeveer 600 leden. Dus er rijden nog honderden van deze auto’s rond in Nederland.’

‘Voor die tijd was dit een betaalbare auto van ongeveer 500 dollar in 1928. Als je het nu omrekent, dan zit je ongeveer op 30.000 euro’, vergelijkt Van der Spoel. ‘Dat is ook weer normaal voor een auto van deze tijd.’

Bijzondere oldtimer van de NOS

Naast alle oude auto’s motoren en brandweerwagen konden bezoekers ook een kijkje nemen in een oude wagen van de NOS uit 1970. Omdat de originele inhoud van het voertuig niet meer aanwezig is, zit er een selectie aan apparatuur in uit de laatste 30 jaar van omroephistorie.

‘Deze auto was vroeger de camerawagen en hier zaten vier camera’s in. Er was ook een zustervoertuig en daar zat de regie in en het geluid. Die gingen bijvoorbeeld naar voetbalwedstrijden en schaatsevenementen toe. Eigenlijk alles wat buiten het studiogebouw opgenomen moest worden’, legt eigenaar Michael Wesseling uit.

In juni heeft Wesseling met de oude NOS-wagen nog bijgedragen aan het programma ‘Het WK van 74’. ‘Dat televisieprogramma werd gepresenteerd door Dionne de Graaf. We hebben in De Bilt vijf dagen op een rij opnames gemaakt met de oude camera’s. Die beelden zijn toen ’s avonds om 19.00 uur live uitgezonden’, zegt Wesseling trots.

Lees ook: Roerige tijd voor organisator jaarmarkt: ‘Stonden echt op het punt om te stoppen’