Veranderingen Kinderboerderij Zegersloot in aantocht: ‘Het is een plek waar mensen graag komen’

Foto: Mike Mourits

ALPHEN AAN DEN RIJN – Stichting Alphense Kinderboerderijen is druk bezig met het uitwerken van ambitieuze plannen voor Kinderboerderij Zegersloot in Alphen aan den Rijn. ‘Het gebouw dat we nu hebben komt uit het begin van de jaren 80 en is zo verouderd dat het niet meer geschikt is’, vertelt Wim Roest, voorzitter van Stichting Alphense Kinderboerderijen in het radioprogramma De Ochtendshow van Studio Alphen.

‘Historie is mooi, maar het gaat om de toekomst', stelt Roest. 'De vraag is hoe we Kinderboerderij Zegersloot gaan veranderen in een plek die veel meer past in de huidige tijd. De tijden veranderen en de kinderboerderij moet mee. We proberen dat op een manier te doen waardoor we ook meer eigen inkomsten verwerven en een groter maatschappelijk belang hebben.’

Interesse om groepsruimtes te huren

Al enkele maanden geleden maakte de organisatie een plan bekend voor het bouwen van een boerderijwinkel, een nieuw gebouw met groepsruimtes en het aanleggen van een voedselpark. De gemeenteraad kan pas toestemming geven als er een uitgewerkt plan ligt en daar wordt nu aan gewerkt, volgens Roest.

Wethouder Gert-Jan Schotanus heeft toestemming gevraagd aan de gemeenteraad om het plan te bekostigen. ‘De uitgewerkte plannen zijn er nog niet, maar we zijn hard aan de slag gegaan’, zegt Roest.

Volgens de voorzitter van de stichting is er interesse van samenwerkingspartners om de toekomstige groepsruimtes te huren. ‘Het is een plek waar mensen graag komen. Er zijn organisaties die overdag een ruimte zoeken om dingen te kunnen doen, bijvoorbeeld met kinderen die een beperking hebben.' 

Wethouder Gert-Jan Schotanus en voorzitter Stichting Alphense Kinderboerderijen Wim Roest Foto: Stichting Alphense Kinderboerderijen

Begin aan voedselpark en inspiratiemarkt

Aan het begin van deze maand hebben wethouder Schotanus en Roest samen de eerste bomen geplant voor het voedselpark dat de kinderboerderij wil realiseren. De nieuwe bomen moeten straks met andere planten een groen leefgebied vormen voor verschillende dieren. De bomen zorgen er ook voor dat de biodiversiteit en lokale voedselvoorziening wordt vergroot.

Het Huis van Duurzaamheid organiseert zaterdag 20 april van 10.00 uur tot 16.00 uur de derde editie van de Groene Inspiratiemarkt. Daar kan men informatie inwinnen over verschillende onderwerpen, zoals verantwoord consumeren, klimaatbestendig wonen en leven, lokaal en plantaardig eten en tweedehands kleding.

Lees ook: Ambitieus plan voor Kinderboerderij Zegersloot

Hieronder is het interview met Wim Roest te beluisteren. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.