Alphen aan den Rijn wil af van gevaarlijk knalvuurwerk

Foto: Ron Hoenson (Holland-Pictures.com)

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Er moet een einde komen aan de verkoop van zwaar knalvuurwerk en gevaarlijke vuurpijlen. Dat vindt de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn, die daar een motie voor heeft aangenomen. Burgemeester Liesbeth Spies (CDA) deelt die visie.

'Sommige knallers hebben ongeveer de kracht van een handgranaat. Dat is geen consumentenvuurwerk meer en ik vind het een heel slecht idee dat dit soort vuurwerk onder het bed van vijftienjarige jongetjes zou kunnen liggen', zegt Spies.

Een algeheel vuurwerkverbod wil Spies niet. Maar: 'Eerder hebben wij als burgemeesters, ik dus ook, al gepleid voor een landelijk verbod op dat soort vuurwerk. Het is echt heel erg zwaar en gevaarlijk. Dat gaat alleen gebeuren als het in wetgeving wordt vastgelegd.'

Vuurwerkshow

Tot nu toe heeft Alphen nooit vuurwerkvrijezones ingesteld. Ook is er nooit een vuurwerkshow geweest. Dat in 2015 vastgestelde beleid wordt volgend jaar geëvalueerd. De gemeente Alphen is in ieder geval niet van plan te betalen aan een vuurwerkshow. Zonde van het geld, vindt Spies. Zo'n groot geldbedrag kan Alphen beter besteden. Het moet een particulier initiatief zijn.

Kan verkoop in Alphen helemaal verboden of verminderd worden? 'Onmogelijk', aldus Spies. 'Een juridisch houdbaar verbod op de verkoop van vuurwerk, exclusief in Alphen, is niet haalbaar.' Spies wijst op de verantwoordelijkheid van ouders. 'Kijk eens in de tassen van uw kinderen. Ik ben ervan overtuigd dat een hoop ouders schrikken als ze zien wat er in zit en een goed gesprek aangaan.'