AZC Alphen opent voorronde Champions League met verlies tegen Terrassa

ALPHEN AAN DEN RIJN - De eerste van vier wedstrijden in de eerste voorronde van de Champions League heeft AZC Alphen vrijdag verloren. Met Terrassa uit Spanje kon de kersverse landskampioen en bekerwinnaar uit Alphen aan den Rijn drie periodes mee. Maar in het vierde en laatste kwart liep Terrassa uit van 7-7 naar 11-7, om de wedstrijd af te sluiten met een 12-9 eindstand.

De Alphenaren begonnen in Strasbourg (Frankrijk) ijzersterk. Binnen drie minuten stond AZC met 3-0 voor. Sebastiaan van Mil, Filip Coric en Jacopo Mandolini scoorden. Daarna kwam de nummer drie van de Spaanse competitie goed terug. Na vier treffers van Terrassa scoorde Van Mil de 4-4. Aan het einde van de tweede periode stond AZC met 6-4 achter.

Via Coric werd het 6-5. AZC, spelend zonder de Grieken Andreas Miralis en Telemachos Pissas, met de van Borculo overgekomen Ted Huijsmans op doel en een groot aantal jonge AZC'ers in het water, moest toch de 7-5 incasseren. Dankzij twee treffers man Mandolini kwam AZC in de derde periode weer op gelijke hoogte. Al vroeg in de vierde periode sloeg Terrassa een beslissend gat. Lazlo Nagy en Van Mil tekenden voor de AZC-treffers in het slotkwart.

Vier wedstrijden in 33 uur tijd

Vrijdagavond om 20.00 uur is gastheer Strasbourg (alle wedstrijden worden in Strasbourg afgewerkt, red.) de volgende opponent. Zaterdag stuit AZC op Valletta uit Malta om 11.15 uur, om vervolgens om 18.15 uur af te sluiten tegen Jadran (Montenegro). Tegen Jadran speelde AZC afgelopen seizoen ook al in het hoofdtoernooi van de Champions League.

AZC is de enige ploeg die vier wedstrijden in twee dagen speelt. De andere teams spelen hun vier wedstrijden verspreid over drie dagen. Omdat vier van de vijf ploegen in deze poule door gaan, is de kans groot dat één overwinning in de groepsfase voldoende is voor AZC om de tweede voorronde van de Champions League te bereiken. Die is over twee weken.

In de tweede voorronde wordt in een poule van vier gestreden om twee tickets in de allesbeslissende derde voorronde. De winnaars van de derde voorronde kwalificeren zich voor het hoofdtoernooi van de Champions League, de verliezers stromen in in de beslissende kwalificatieronde van de Euro Cup. De derde voorronde gaat over een thuis- en uitwedstrijd.

Lees ook: AZC Alphen komend seizoen tóch opnieuw in Champions League waterpolo