Bezoekerspas parkeren verdwijnt, nieuwe digitale regeling kan flink duurder uitpakken

ALPHEN AAN DEN RIJN - Vergunningen voor bezoekers om op straat te parkeren in het centrum van Alphen aan den Rijn komen te vervallen. Een digitale bezoekersregeling vervangt vanaf 1 juni de huidige bezoekersvergunning, en dat kan voor sommigen flink duurder uitvallen.

Voor bewoners van het Alphense centrum en binnen de blauwe zone van Kerk en Zanen was het mogelijk om een bezoekersvergunning aanvragen. Daarmee is het voor de bezoekers van die Alphenaren niet nodig om op straat betaald te parkeren. Deze vergunning, een kaart die achter de voorruit van de auto gelegd moet worden, verdwijnt.

Met de nieuwe digitale bezoekersregeling kunnen Alphenaren voortaan via hun smartphone betalen voor hun bezoekers. Het kenteken van de auto van de bezoeker dient via een app aangemeld te worden.

Duurder

Voor een bezoekersvergunning in het centrum moet op dit moment 36 euro per jaar worden betaald, in Kerk en Zanen is dat 13,15 euro. Voor inwoners binnen de blauwe zone in Kerk en Zanen wordt deze regeling iets duurder. Zij betalen 20 euro per jaar, waarbij hun bezoekers maximaal 90 uur per kwartaal gebruik mogen maken van de bezoekersregeling.

Voor Alphenaren die in het centrum wonen en van de bezoekersregeling gebruik willen maken kan het flink duurder uitpakken. Zij betalen 1,7 cent per minuut voor hun bezoekers, met een maximum van 5,10 euro per dag. Ook zij kunnen maximaal 90 uur per kwartaal gebruik maken van de bezoekersregeling. Er wordt dus betaald naar verbruik.

Het gaat om een gereduceerd tarief van 1,02 euro per uur, terwijl dat normaal 1,90 euro per uur is. Dat houdt in dat een inwoner van het centrum bij zo'n 35 uur parkeergeld voor bezoekers per jaar duurder uit is dan de huidige bezoekersvergunning.

Daarnaast zou het in theorie kunnen betekenen dat er maximaal 367,20 euro per jaar betaald moet worden. Dat is het totaalbedrag wanneer iemand maximaal gebruik maakt van de bezoekersregeling, kort gezegd zo’n dertig uur parkeergeld voor hun bezoekers per maand.

Raadsvragen

RijnGouweLokaal heeft eerder deze maand schriftelijke raadsvragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Volgens de partij is er onrust ontstaan omdat de nieuwe regeling al snel ingaat terwijl er nog een aantal aspecten onduidelijk is. In de brief aan het college van B en W vraagt de partij onder andere aandacht voor Alphenaren die niet digitaal vaardig zijn, of niet in het bezit zijn van een computer of smartphone.

Ook bij de zogeheten mantelzorgvergunning, waarbij het parkeertarief gehalveerd is en er een maximum is van 180 uur parkeren per kwartaal, plaatst RijnGouweLokaal vraagtekens. 'Kunt u aangeven hoe en waar deze vergunning kan worden aangevraagd en wat de criteria zijn', schrijft fractievoorzitter Ank de Groot. 'Dat staat niet in de flyer en ook op de niet al te duidelijke website is het niet terug te vinden.'

De nieuwe bezoekersregeling is vanaf 18 mei aan te vragen via de website van Parkeerservice Alphen aan den Rijn en vervangt vanaf 1 juni de huidige bezoekersvergunning.