Burgemeester Spies wil niet dat snackbars en shoarmazaken ‘s nachts open blijven

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het ziet er vooralsnog niet naar uit dat tijdens stapavonden snackbars en shoarmazaken 's nachts tot later dan 01.30 uur open mogen blijven. Burgemeester Liesbeth Spies (CDA) vindt dat er onvoldoende draagvlak is voor 'nacht-fastfoodhoreca'. En dus komt er wat haar betreft geen proef waarbij Alphense foodhoreca een jaar lang tot 05.00 uur open mag blijven op stapavonden zodat feestgangers na een avond uit nog een vette hap kunnen halen.

Onder meer omwonenden en ondernemers zijn gepeild door de gemeente Alphen over dit plan. Zestig procent van de ongeveer 150 omwonenden in het Alphense centrum die hebben gereageerd op de vraag van de gemeente Alphen zijn tegen. Zij zijn bang voor overlast. Datzelfde geldt voor de helft van de veertien niet-horeca- en fastfoodondernemers die geantwoord hebben. BOA's en politieagenten voorspellen ook meer overlast van uitgaanders die langer op straat blijven hangen.

Uitgaanspubliek ziet het wel zitten

Dat het Alphense uitgaanspubliek wel oren heeft naar nacht-fastfood blijkt uit hetzelfde onderzoek. Tachtig procent van de bijna 120 respondenten heeft vaak tot altijd behoefte om iets te eten na het stappen en 95 procent van deze mensen wil dit doen bij een snackbar of shoarmazaak. Volgens de burgemeester zijn er maar twee fastfoodondernemers die structureel na 01.30 uur open willen blijven op stapavonden. Spies stelt dat deze zaken te klein zijn om de vermoedelijke stormloop tussen 03.00 en 04.00 uur aan te kunnen zodat alle klanten binnen kunnen eten.

Als voorwaarden stellen de ondernemers volgens de burgemeester op hun beurt dat zij willen dat uitgaanders ook na half twee 's nachts een discotheek of kroeg binnen mogen en dat de politie de hele nacht een oogje in het zeil houdt. Maar dat wil Spies niet. Verruimde openingstijden van discotheken en kroegen hebben negatieve gevolgen op de leefbaarheid en veiligheid in het uitgaansstraten en de capaciteit van de politie is te beperkt om de hele nacht ter plaatse te zijn. Of de ondernemers bereid zijn om zelf een portier in te huren is volgens Spies maar de vraag.

Politiek debat

In januari debatteert de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn over dit onderwerp. Afgelopen zomer werd een motie van Nieuw Elan, CDA, GroenLinks, SP en Beter Alphen aangenomen.

Lees ook: Nachtelijke vette hap in Alphen stapje dichterbij