Burgemeesters willen landelijk verbod op al het knalvuurwerk

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Hoelang is het afsteken van knalvuurwerk tijdens de jaarwisseling nog mogelijk? Nederlandse burgemeesters pleiten namelijk voor een landelijk verbod.

Liesbeth Spies, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, zei enige tijd geleden in het televisieprogramma EenVandaag dat burgemeesters een verbod willen op het 'hele zware knalvuurwerk'. Die uitspraak zorgde voor verwarring, met name bij vuurwerkverkopers. Zij zijn van mening dat het legale knalvuurwerk niet zwaar is en er meer gedaan moet worden om het illegale vuurwerk aan banden te leggen.

Uit navraag van Studio Alphen blijkt dat de burgemeesters af willen van al het knalvuurwerk. Bij dat landelijke verbod wordt geen onderscheid gemaakt tussen licht en zwaar knalvuurwerk. 'Het zou ons zeer helpen als de minister van Justitie en Veiligheid gehoor geeft aan die oproep', aldus Spies tegen EenVandaag. 'Het moet minimaal leiden tot een landelijk verbod, op kleinere schaal knalvuurwerk verbieden heeft geen zin.'

De overlast en het letsel dat het knalvuurwerk met zich meebrengt zijn de belangrijkste redenen voor het genootschap om te pleiten voor een totaalverbod. Siervuurwerk moet daarentegen kunnen. 'Ik vind dat iedereen oud en nieuw mag vieren en mag genieten van het mooie schouwspel van siervuurwerk, dat veel minder slachtoffers maakt', aldus Spies.

De cijfers

Jaarlijks belanden tijdens de jaarwisseling bijna 500 mensen op de spoedeisende hulp, raken 200 ogen beschadigd, valt gemiddeld één dode en worden zo'n 11.000 incidenten geregistreerd. Uit onderzoek van VeiligheidNL en de NOS naar de afgelopen jaarwisseling blijkt dat knalvuurwerk verantwoordelijk is voor bijna de helft van alle letselgevallen. Dat is onevenredig veel, omdat er vier keer meer siervuurwerk werd verkocht.

In 2017 deed de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) onderzoek naar de veiligheidsrisico's rond de jaarwisseling. De OVV pleit voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, vanwege het letsel en de overlast die het veroorzaakt. Eerder pleitte de politie ook al voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

Er moet een totaalverbod komen op al het knalvuurwerk, dat vinden Nederlandse burgemeesters. Wat vind jij, een goede beslissing? Lees hier het artikel: http://bit.ly/2CTDwK1

Geplaatst door Studio Alphen op vrijdag 5 januari 2018