Controle op hondenbelasting volgens wethouder geen maatregel om gemeentekas te spekken

Foto: Pixabay

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Deze week werd bekend dat de gemeente Alphen aan den Rijn gaat controleren of hondeneigenaren wel hondenbelasting betalen. Speciale hondencontroleurs worden ingezet om te controleren of mensen in het bezit zijn van honden en of er hondenbelasting wordt betaald.

Volgens wethouder Gert van der Ham zijn er ongeveer 4.000 honden geregistreerd in de gemeente Alphen aan den Rijn. Ruim 4.000 hondenbezitters betalen dus de hondenbelasting. Volgens Van den Ham staan er zo'n 6.000 honden niet geregistreerd in de gemeente.

'Niet eerlijk'

'We vinden dat niet eerlijk', vertelt Van den Ham in De Ochtendshow van Studio Alphen. 'De een betaalt namelijk wel en de ander niet. Als je belasting hebt, dan moet je hem innen ook. Dat geldt voor iedereen.'

De wethouder geeft aan dat het geen manier is om de gemeentekas te spekken. 'We hebben deze kwestie al langer in beeld. Er komt echter een moment dat als de inkomsten afnemen en er zijn zoveel meer honden dan bij ons staat aangemeld, dat je er op moet gaan controleren.'

Volgens Van den Ham is het bedrag van de hondenbelasting in de gemeente Alphen aan den Rijn veel lager dan in andere gemeenten. Bovendien kan het bedrag ook nog in termijnen worden betaald. 'Ik heb het gevoel dat wij best coulant zijn, we gaan ook niet beboeten. Het enige wat er gebeurt is dat de mensen op het feit worden geattendeerd en er wordt aan hen gevraagd om alsjeblieft de belasting te gaan betalen.'

Privacy

Sommige inwoners vinden de maatregel te ver gaan en hebben zorgen over de waarborging van hun privacy bij deze controle. De wethouder is van mening dat de controle op hondenbelasting echter een niet al te grote maatregel is. 'De controleurs weten wat er allemaal wel en niet mag volgens de wet, en hoe ver zij mogen gaan. Dat wordt heel zorgvuldig bekeken', verzekert hij.

Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij mensen geen hondenbelasting hoeven te betalen. Dat geldt voor hulphonden of honden die jonger zijn dan drie maanden en nog bij de moeder zijn. De controles starten op maandag 7 oktober. 

Lees ook: Hondenbelastingcontrole ingevoerd in gemeente Alphen aan den Rijn

Luister hieronder naar het interview met wethouder Gert van den Ham. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.