De toeslagenaffaire in beeld: ‘Deze film laat zien wat er allemaal is gebeurd tijdens het schandaal’

Foto: Cindy van der Hoorn

ALPHEN AAN DEN RIJN - Theater Parkvilla in Alphen aan den Rijn is op woensdag 2 oktober het decor van een film over de toeslagenaffaire. Ongeveer 26.000 ouders werden tussen 2005 en 2019 ten onrechte van fraude verdacht. Door fouten van de belastingdienst werden ouders gedwongen om duizenden euro's terug te betalen. 

Daarnaast werden duizenden kinderen uit huis geplaatst, omdat hun ouders in de knel kwamen met de financiën. Regisseur Stijn Bouma heeft op basis van al deze gebeurtenissen een documentaire gemaakt. Nu is er ook een film gemaakt over het gevoelige schandaal genaamd 'De Jacht op Meral Ö.'. 

'De Jacht op Meral Ö. is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen rond de toeslagenaffaire. In de film komen verschillende verhalen aan bod die worden gezien vanuit het perspectief van één gezin', vertelt Cindy van der Hoorn van Parkvilla. 'Meral Ö. wordt opgejaagd door meerdere instanties omdat ze schulden heeft en haar rekeningen niet meer kan betalen. Ik denk dat deze film heel goed en duidelijk laat zien wat er allemaal is gebeurd tijdens het toeslagenschandaal. Als kijker voel je echt het ongemak van de gedupeerden.'

Nagesprek

Na de film vindt er een nagesprek plaats met de regisseur van de film, Stijn Bouma. Hij vertelt daarin onder andere over zijn motief om deze film te maken en wat zijn betrokkenheid is bij dit onderwerp. Ook is er voor het publiek de ruimte om vragen te stellen.

Geïnteresseerden, filmliefhebbers, maatschappelijk betrokkenen en gedupeerden worden uitgenodigd om de film te bezoeken. Ook zullen vertegenwoordigers van de gemeente Alphen aan den Rijn aanwezig zijn. Volgens Van der Hoorn zijn zij heel betrokken geweest bij het opvangen van de slachtoffers van de toeslagenaffaire.

De film is gratis te bezoeken. 'Mensen kunnen gewoon binnenlopen op de avond zelf. Als er plaatsen beschikbaar zijn kun je plaatsnemen. Het is natuurlijk handiger om via onze website een gratis ticket te bemachtigen om zeker te zijn van je plekje', besluit Van der Hoorn. 

Lees ook: Uitgaanstips van de week: voorstelling over buddy en demente vrouw, muziekoptredens en Oogstdiner Rijnhaven

Luister hieronder naar het interview met Cindy van der Hoorn. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.