Diede de Groot over wereldtitel: ‘Ik ben zo ongelooflijk blij!’

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Diede de Groot is weer terug in Nederland na het behalen van haar eerste wereldtitel in het enkelspel van het rolstoeltennis. 'Ik ben zo ongelooflijk blij met deze overwinning. Dat mijn naam straks met al deze mooie namen op de trofee komt te staan, maakt mij extra trots', reageert de twintigjarige speelster van het Alphense Nieuwe Sloot.

De Groot versloeg zondag in de finale van de NEC Wheelchair Tennis Masters, zoals de wereldkampioenschappen heten, haar grote rivale Yui Kamiji. De Japanse staat bovenaan op de wereldranglijst. Van de veertien voorgaande ontmoetingen, won Kamiji er elf. Het grote doel van De Groot is om volgend jaar de nummer één positie op de wereldranglijst te veroveren.

Wimbledon

2017 is het succesvolste jaar uit De Groots nog prille carrière. Ze debuteerde op alle vier de grandslamtoernooien en bereikte bij ieder toernooi de finale van het dubbelspel. In het enkelspel verloor ze in de eerste ronde van de Australian Open en Roland Garros, maar won in juli Wimbledon en bijna twee maanden later verloor ze de finale van de US Open. Ook won De Groot voor het tweede jaar op rij goud op de WK dubbelspel.

Inmiddels staat De Groot tweede op de wereldranglijst. Dankzij al die prestaties is De Groot samen met paratriatleet Jetze Plat en zitskiër Jeroen Kampschreurder, die allebei meervoudig wereldkampioen werden in 2017, genomineerd voor het prestigieuze sportgala van NOC*NSF. 'Ik ben bijzonder vereerd met deze nominatie en kijk uit naar het sportgala van 19 december. Het is spannend en leuk tegelijk om mij bij alle grote Nederlandse sporters te mogen voegen.'

2018

'We doen alles stap voor stap. Je leest natuurlijk veel over de grote verwachtingen voor het nieuwe jaar, maar het is altijd afwachten hoe een sporter reageert op zo'n nieuwe status', blikt coach Amanda Hopmans vooruit op het volgende tennisjaar. 'Mijn gevoel zegt dat we op de goede weg zijn. Diede werkt in ieder geval erg hard en moet eerst maar eens genieten van dit succes.' In januari reizen De Groot en Hopmans af naar Australië voor de Australian Open.

In Alphen aan den Rijn is verheugd gereageerd op de wereldtitel van De Groot. 'Diede, we zijn trots op je. Gefeliciteerd en geniet van deze overwinning!', laat tennis- en squashcentrum Nieuwe Sloot weten. De gelijknamige tennisvereniging reageert: 'WOW, Diede verslaat de nummer 1 van de wereld en wordt wereldkampioen!' De Groot ontving ook een felicitaite van de Alphense sportwethouder Michel du Chatinier. 'Je hebt er hard voor gewerkt en het resultaat mag er zijn!'