‘Dion Beukeboom kan werelduurrecord met één rondje verbreken’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Dion Beukeboom heeft volgens zijn coach Jim van den Berg het vermogen om het werelduurrecord van Bradley Wiggins met ongeveer één ronde te verbreken.

Het huidige record staat op 54 kilometer en 526 meter. 'Dion is in staat om 54,6 tot 54,8 kilometer te rijden', rekent Van den Berg voor. Op woensdag 22 augustus gaat Beukeboom zestig minuten achter elkaar rondjes van 250 meter fietsen over de wielerbaan van Aguascalientes in Mexico.

Als Beukeboom de door Wiggins' in 2015 neergezette afstand verbreekt, is hij de nieuwe wereldrecordhouder.

Generale repetitie

Afgelopen donderdag had Beukeboom, die rijdt voor Het Vlasman Cyclingteam uit Alphen aan den Rijn, zijn generale repetitie. In Alkmaar reed Beukeboom veertig minuten lang op werelduurrecordniveau. Sterker nog, hij reed zelfs nog sneller. 'Ik had het gevoel dat ik dit nog zeker tien minuten had kunnen doortrekken. Daarna is het nog 'maar' tien minuten. Die tien minuten zijn zó zwaar, dat is niet te trainen. Dan moet je alles eruit halen wat erin zit', zei Beukeboom na afloop.

Maar na veertig minuten ging het mis. Beukeboom heeft verschillende wielerpakken en testte er één uit tijdens zijn generale repetitie. Hij kreeg zo veel pijn omdat hij de verkeerde zitvlakgrip had gekozen, dat het voelde alsof hij op een spijkerbed zat. 'Het was niet meer vol te houden', aldus Beukeboom. 'We weten nu in ieder geval welk pak we moeten kiezen als we de recordpoging doen', voegt Van den Berg aan toe.

Beukeboom fietste wel het uur uit. Hij kwam tot 50,5 kilometer. Het was de bedoeling dat de drievoudig medaillewinnaar op de Europese kampioenschappen baanwielrennen tot 51,8 kilometer was gekomen. Als de zitvlakproblemen Beukeboom niet hadden opgespeeld, had de renner de 52 kilometergrens overschreden. Tel daar twee extra kilometers bij op als je met minder weerstand op een hooglandbaan in Mexico rijdt, en je zit heel dicht bij het huidige uurrecord.