Eindelijk weer topprestatie Femke Pluim: limiet EK atletiek

ALPHEN AAN DEN RIJN - Na een jaar afwezigheid op het hoogste Europese en mondiale niveau is Femke Pluim weer terug. De polsstokhoogspringster van AAV '36 uit Alphen aan den Rijn heeft de EK-limiet in de pocket.

Dat behaalde Pluim afgelopen weekend tijdens de NK indoor. Dat ze daar goud pakte, was geen verrassing. Wel was het mooi dat ze 4,45 meter sprong. Een hoogte die ze sinds 2016 niet meer haalde en goed voor een startbewijs op de Europese kampioenschappen in Berlijn (Duitsland), in augustus. Een WK indoor-limiet zat er nog niet in. Maar dat is niet verwonderlijk. Dan had ze 4,71 meter moeten slechten terwijl haar persoonlijk - en tevens nationaal - record 4,55 meter (4,50 meter indoor) is.

'Ik ben blij dat het springen weer begint te voelen zoals springen hoort te voelen', zei Pluim na afloop. Recent kwam ze al tot 4,42 meter bij een wedstrijd. 4,45 en 4,50 meter zijn twee magische en belangrijke grenzen in het atletiek want rond die hoogtes liggen steevast de limieten.

Rampjaar

Pluim is weer omhoog aan het krabbelen. Sinds ze in 2016 met nieuwe en langere stokken ging werken, bleven de prestaties achter. De EK in Amsterdam waren nog goed in juni 2016, maar twee maanden later op de Olympische Spelen was ze niet top. Ze brak met haar coach, Alex van Zutphen, maar lijkt nu pas weer tot goede hoogtes te komen.

'Het zou waanzin zijn om te ontkennen dat ik vorig jaar met ups en downs heb beleefd. Natuurlijk geloofde ik erin dat het weer op z’n plek zou gaan vallen, maar zulke dingen hebben tijd nodig, vertelt Pluim, die in 2017 haar A-status van NOC*NSF verloor. Als Pluim komend EK in de top-6 eindigt, net zoals in 2016, heeft ze haar A-status weer terug.