Gemeente Alphen gaat bezetting Boskoopse hefbrug faciliteren

Foto: Jeron Groeneveld

BOSKOOP - De aangekondigde bezetting van de hefbrug in Boskoop lijkt door te kunnen gaan. Burgemeester Liesbeth Spies antwoordt desgevraagd bereid te zijn om de protestactie te faciliteren. 'We zijn momenteel in gesprek met de initiatiefnemers over een ordelijk verloop', aldus Spies.

Zaterdag 21 juli moet de hefbrug bezet worden. Boskopers zijn boos omdat de oeververbinding over de Gouwe om de haverklap open gaat voor scheepvaartverkeer. Hun woede heeft een kookpunt bereikt. 'Ik snap het wel', voegt wethouder Kees van Velzen (CDA) toe. 'Het zat eraan te komen dat Boskoop actie zou gaan voeren.' Soms staat de hefbrug dertig minuten per uur open. De provincie Zuid-Holland wijkt ondanks aandringen van inwoners en de gemeente Alphen niet van zijn standpunt: de beroepsvaart heeft te allen tijde voorrang op het wegverkeer.

Volgens Spies moet er rekening mee gehouden worden dat het verkeer gedurende enige tijd gestremd wordt en dat de brug daadwerkelijk geblokkeerd gaat worden. Zij wil meewerken aan een actie op de hefbrug zelf. 'Protesteren past ook binnen het recht dat inwoners hebben', vindt Spies.

Lees ook: 'Boskoop wil meedenken over verkeersproblemen, we zijn geen zeurpieten'