Gemeente Leiden doet Alphen alles-of-niets-voorstel voor 333-meter ijsbaan

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Wethouder Paul Dirkse van de gemeente Leiden is bereid om een lening af te sluiten voor het opwaarderen van de nieuw te bouwen 250-meter ijsbaan naar een 333-meter schaatsvloer. Regiogemeenten moeten dan wel garant staan voor dat bedrag.

De Leidse wethouder heeft woensdagavond zijn collega-wethouder in Alphen aan den Rijn, Gert-Jan Schotanus, en ook de wethouders van andere gemeenten per mail gevraagd mee te participeren. Het gaat om een bedrag van 3,5 miljoen euro (de kosten zijn in de afgelopen maanden omdat de besluitvorming is vertraagd opgelopen van 3,2 naar 3,5 miljoen, red.) dat de schaatsverenigingen verspreid over 30 jaar moeten terugbetalen aan de gemeente Leiden.

Naar rato vraagt Leiden aan omliggende gemeenten om garant te staan. Het daadwerkelijke bedrag is nader te bepalen, schrijft Dirkse in de e-mail aan zijn collega-wethouders. Aanvankelijk vroeg Leiden omliggende gemeenten om gezamenlijk 3,2 miljoen euro op tafel te leggen, waaronder 700.000 euro van Alphen, maar dat kon niet op voldoende steun rekenen. Het finalevoorstel van Leiden is om niet op voorhand mee te betalen maar om garant te staan.

Dit artikel gaat verder onder de reactie van wethouder Schotanus op het last-minute voorstel van Leiden

Woensdagavond werd tijdens de extra commissievergadering van de Alphense gemeenteraad over de nieuw te bouwen ijsbaan in Leiden duidelijk dat Schotanus te elfder ure het e-mailverzoek vanuit Leiden heeft gekregen. 'Ik heb de e-mail gekregen. Maar over het hoe en wat, dat heb ik nog niet uitgebreid kunnen bestuderen', was de korte reactie van Schotanus (Nieuw Elan) na afloop daarop.

Bart de Vries, bestuurslid van schaatsvereniging STC De Rijnstreek uit Alphen aan den Rijn, ziet de handreiking van Leiden als een laatste strohalm. 'Ik hoop dat dit een kans krijgt. De schaatshal uitbreiden van 250 naar 333-meter is echt een unieke kans. En in feite kost het de gemeente Alphen niets.' Maar De Vries is ook realistisch. 'Besluit de regio om niet garant te staan, is het over en uit.'

Uiterlijk woensdag 23 januari moeten omliggende gemeenten hebben gereageerd op het verzoek van de Leidse wethouder. Een dag later, op 24 januari, neemt de gemeenteraad van Leiden een besluit. In Alphen is vanavond (donderdag) een extra gemeenteraadsvergadering over de ijsbaan, al is de kans groot dat het debat, vanwege deze handreiking vanuit Leiden, wordt uitgesteld naar woensdagavond 23 januari.

Hieronder kun je het radio-interview beluisteren met schaatsverenigingbestuurslid Bart de Vries