Groots eerbetoon voor ‘Mister ARC’ Machiel van Maarseveen

ALPHEN AAN DEN RIJN - In twaalf seizoenen tijd speelde Machiel van Maarseveen 29.724 minuten in het eerste elftal van ARC. 341 wedstrijden tegen 112 verschillende verenigingen, met 135 medespelers en onder leiding van negen trainers. Vier seizoenen kwam de rechtsback uit op het allerhoogste amateurvoetbalniveau van Nederland. Er is geen speler in de clubgeschiedenis van ARC geweest die zo vaak in ARC's hoofdmacht speelde als Van Maarseveen. Drie weken geleden speelde de verdediger (32) zijn laatste officiële wedstrijd, de Alphenaar stopt met voetballen.

Afgelopen zaterdag zwaaide ARC Machiel van Maarseveen uit met een afscheidswedstrijd tussen ARC 1 en Dreamteam Machiel. Spelers als Marcel Vondeling, Sergio Ommel, Remco Tuinenburg en Paulus Egberts maakten hun opwachting. Er werden vooral herinneringen opgehaald. 'Je wist wat je aan Machiel had. Hij scoorde altijd een voldoende', stelt oud-trainer Edwin Vurens. 'Machiel was een rustige jongen binnen en buiten het veld. Ik liep heel de linkerflank over terwijl Machiel zorgde voor de balans achterin', aldus toenmalig linksback Levinho Wijdenbosch.

Topklasse

Toenmalig trainer Robbert de Ruiter liet Van Maarseveen in 2006 debuteren. Hij was een vaste kracht tijdens de topenjaren van de Racing: van de promotie naar de hoofdklasse tot het net niet degraderen uit diezelfde hoofdklasse en van de promotie naar de topklasse tot het handhaven in de topklasse. Maar na het vertrek van Vurens en vele topspelers bleef Van Maarseveen ARC trouw.

ARC degradeerde in elf maanden tijd twee keer. Na één seizoen eerste klasse kwam ARC één doelpunt tekort om direct weer terug te promoveren naar de hoofdklasse. Na wat magere jaren wist ARC vorig seizoen langs de poorten van de hel degradatie uit de eerste klasse te voorkomen. Een seizoen later - dit seizoen - werd ARC net geen kampioen in diezelfde eerste klasse.

Eerbetoon

'Machiel past heel erg goed bij ARC. Je hebt altijd wel een paar vedettes, maar Machiel was geen vedette. Hij stond er altijd en is misschien wel de beste rechtsback die ik ooit heb meegemaakt', vindt Stefan Schaafsma. Gert Labots: 'Dit is een heel mooi eerbetoon voor Machiel. Dat ARC dit voor Machiel organiseert, zegt veel over wat voor persoon Machiel is en dat de club hem waardeert.'

'Dit is een super mooie dag. Leuk om al die maten van vroeger weer te zien en verhalen op te halen', zei Van Maarseveen zelf na zijn publiekswissel. Onder luid applaus en veel vuurwerk liep hij het veld af. Als blijk van waardering gaan binnenkort op de muren van de kantine twee grote plakkaten met foto's van Van Maarseveen erop onthuld worden.