Hondenbelastingcontrole ingevoerd in gemeente Alphen aan den Rijn

Foto: Pixabay

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – De gemeente Alphen aan den Rijn gaat vanaf 7 oktober controleren of er hondenbelasting wordt betaald. Een speciale hondencontroleur (die zich altijd kan legitimeren) kan bij inwoners aan huis aanbellen of mensen aanspreken op straat om te controleren of mensen in het bezit zijn van honden en of er hondenbelasting wordt betaald.

Het aantal honden stijgt in het hele land, maar het aantal geregistreerde honden daalt in de gemeente Alphen aan den Rijn. ‘Daardoor nemen de kosten toe en de opbrengsten van de hondenbelasting nemen af’, schrijft de gemeente. ‘Het is niet eerlijk als de ene inwoner wel hondenbelasting betaalt en de ander niet.’ In het begin van de hondenbelastingcontrole worden er nog geen boetes uitgeschreven, maar dit kan vanaf 2025 wel het geval zijn. 

Opbrengsten van hondenbelasting naar voorzieningen

Alle inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn die een of meerdere honden hebben, moeten hondenbelasting betalen. Als je een nieuwe hond krijgt, dan moet je dit binnen veertien dagen melden bij de gemeente. De opbrengsten van de hondenbelasting gaan naar de algemene middelen van de gemeente en van dat geld worden verschillende voorzieningen betaald.

Het geld van de hondenbelasting gaat volgens de gemeente onder andere naar het aanleggen en onderhouden van uitlaatplaatsen, prullenbakken, poepzakjes, de bestrijding van hondenoverlast en het onderhoud van parken en natuurgebieden.

Hoe werkt de hondenbelastingcontrole?

Als mensen niet thuis zijn of als de controleur vermoedt dat iemand een hond heeft waarvoor geen aangifte is gedaan, dan geeft hij dit door aan de gemeente. Hondeneigenaren krijgen dan een aanslag thuisgestuurd met een brief die meer informatie bevat. In het geval dat mensen wel thuis zijn, dan geeft de controleur na het gesprek de gegevens van de hond door aan de gemeente en krijgen hondeneigenaren de aanslag thuisgestuurd.

Mensen die het niet eens zijn met de hondenbelasting kunnen in bezwaar gaan, meldt de gemeente: ‘Bent u het er niet mee eens omdat u toch geen hond heeft, dan kunt u bezwaar aantekenen. Het is natuurlijk altijd beter om zelf aangifte van uw hond te doen bij de gemeente.’

Hondenbelastingaangifte nog doen

Heb je nog geen hondenbelastingaangifte gedaan? Dan kun je dit nog aangeven bij de gemeente voordat een controleur langskomt. Op de website van de gemeente kunnen honden worden gemeld. Er zijn ook tarieven van de hondenbelasting te vinden.

Als mensen hulp nodig hebben bij de hondenbelastingaangifte, dan kunnen ze mailen naar belastingen@alphenaandenrijn.nl. De gemeente stuurt vervolgens een aanmeldformulier per post dat ingevuld kan worden teruggestuurd. Bij vragen kunnen mensen ook bellen naar 14 0172. De hondenbelasting moet uiteindelijk via de aanslag gemeentebelastingen betaald. Het bedrag kan in één keer of in termijnen worden betaald.

Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij mensen geen hondenbelasting hoeven te betalen. Dat geldt voor hulphonden of honden die jonger zijn dan drie maanden en nog bij de moeder zijn. Alle uitzonderingen staan ook op de website van de gemeente.

Lees ook: Alphense hondenlosloopgebied bij nader inzien toch niet naar Goudse Rijpad