Hoogheemraadschap op scherp, honderden kilometers dijk extra bewaakt

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Hoogheemraadschap van Rijnland start deze week met dijkinspecties van in totaal 265 kilometer aan droogtegevoelige kades. Door de aanhoudende droogte kunnen kades uitdrogen, met scheurvorming of verzakking tot gevolg.

Het hoogheemraadschap hield al 28 kilometer aan droogtegevoelige kade nauwlettend in de gaten, waaronder kades in Boskoop. Het totale gebied dat geïnspecteerd wordt is nu tien keer zo groot. Om dat te kunnen bewerkstelligen wordt de hele organisatie ingezet om de kades na te kunnen lopen. De inspectieronden krijgen hierbij voorrang op het reguliere werk bij het hoogheemraadschap.

Als schade niet op tijd wordt ontdekt, kunnen grote problemen ontstaan. 'Dan kunnen kades breken en staat het water - dat moet worden tegengehouden door de kade - in de polder, waardoor we natte voeten krijgen. Dat willen we niet', vertelde Marion Tusveld van het hoogheemraadschap eerder. De inspecties gaan door totdat het neerslagtekort op een normaal niveau is gekomen.

Meld beschadigingen

Ondertussen kunnen mensen ook zelf ook een oogje in het zeil houden en scheuren doorgeven aan het Hoogheemraadschap van Rijnland. 'Als scheuren al wat groter worden dan kun je dat best herkennen', vertelt Tusveld. 'Bijvoorbeeld aan andere beplanting op de kade. Als het vochtiger is, dan is dat een teken dat daar water stroomt. En dat is niet de bedoeling.'

Beschadigingen aan dijken of kades kunnen 24 uur per dag worden gemeld aan het Hoogheemraadschap van Rijnland via het telefoonnummer 071-3063535.

Bron: Hoogheemraadschap van Rijnland