Vrijwilligers in het zonnetje: ‘Het geeft een goed gevoel én je blijft sociaal bezig’

Peter de Jong bij de Dierenambulance

ALPHEN AAN DEN RIJN - Op 7 december was het de Nationale Dag van de Vrijwilliger. Op deze dag werden door het hele land, en dus ook in gemeente Alphen aan den Rijn, vrijwilligers in het zonnetje gezet.

Volgens het CBS hebben in de periode van 2012 tot 2021 50,3 procent van de inwoners in Alphen aan den Rijn minstens één keer aan vrijwilligerswerk gedaan, wat iets meer is dan het landelijke gemiddelde van 47,2 procent in die periode.

'Mensen zijn blij en opgelucht' 

Een van die vele vrijwilligers in de gemeente Alphen aan den Rijn is Peter de Jong. Hij werkt sinds juni 2022 als vrijwilliger bij Stichting Dierenambulance Alphen aan den Rijn en is daar sinds februari 2023 voorzitter.

Nadat hij twee jaar geleden stopte met werken, dacht hij na hoe hij iets nuttigs met zijn vrijgekomen tijd kon doen. Uiteindelijk kwam hij zo terecht bij de dierenambulance.

‘Wat ik hier echt leuk vind is het contact met collega’s en allerlei soorten mensen. De mensen die ons bellen hebben een probleem met een dier. Als je hen helpt en je kan het dier verzorgen of meenemen, zijn de mensen blij en opgelucht.’

Tekort

Ondanks dat de organisatie bestaat uit bijna vijftig vrijwilligers hebben ze eigenlijk meer dan het dubbele aantal nodig. ‘Door het tekort aan vrijwilligers konden wij vorig jaar helaas bij ruim honderd van de vierduizend meldingen niet uitrijden’, aldus Peter de Jong. De organisatie probeert door zichzelf zichtbaarder te maken op evenementen en op social media meer vrijwilligers te krijgen, dat helpt.

Stichting Dierenambulance Alphen aan den Rijn is niet de enige die last heeft van een tekort aan vrijwilligers. Volgens het CBS daalt het aantal vrijwilligers al jaren. Waar in 2012 nog 50,5 procent van de Nederlanders minstens één keer per jaar aan vrijwilligerswerk deed, was dit in 2022 gedaald tot 41,2 procent.

‘Wij zijn heel dankbaar voor de vrijwilligers die we hebben. Ik heb in de ochtend van de Nationale Dag van de Vrijwilliger iedereen nog een bedankbericht gestuurd’, zegt Peter de Jong.

Digicoach Marc de Jong Foto: Martje Zandboer

Digicoach Marc de Jong

Marc de Jong werkt sinds een half jaar als vrijwilliger bij Bibliotheek Rijn en Venen op locatie Alphen aan den Rijn. Als één van de twintig Digicoaches geeft hij verschillende cursussen waarin hij mensen helpt om vaardiger te worden met computers, het gebruik van DigiD en websites van de overheid.

Net zoals Peter de Jong had Marc de Jong ook de behoefte om iets nuttigs te doen tijdens zijn pensioen. ‘Ik wilde graag iets teruggeven aan de samenleving. Dat klinkt nobel, maar het werkt twee kanten op. Het geeft een goed gevoel om mensen te helpen en je blijft sociaal bezig.’

Moeite met begrijpen

De Digicoach probeert de mensen zo waardig mogelijk te ontvangen. ‘Veel mensen hebben het idee dat iedereen om zich heen al vaardig is met computers. Zij schamen zich ervoor dat zij er moeite mee hebben. Door herhaling proberen wij de mensen te empoweren, wat ze ontzettend blij maakt.’

‘Zo komen er bijvoorbeeld weduwen en weduwnaars langs waarvan hun overleden partner alle administratie deed, waardoor zij nu moeite hebben om het te begrijpen,’ zegt Marc de Jong.

‘Ook al snappen ze het na tientallen keren nog niet, zeggen wij ‘kom maar weer langs’. Sommigen schieten dan helemaal vol, omdat ze zo blij zijn dat ze hier terechtkunnen. Dat geeft als vrijwilliger echt een heel warm gevoel.’

Altijd waardering

Op de Nationale Dag van de Vrijwilliger deed de bibliotheek niets speciaals. De bibliotheek gaf wel aan dat ze altijd waardering hebben voor de ruim vierhonderd vrijwilligers die de negen verschillende locaties helpen. Zo werd er een tijd terug nog een rondvaart in Leiden georganiseerd voor de vrijwilligers.

Voor Marc de Jong voelt vrijwilligerswerk anders dan een normale baan. ‘Het is werk zonder de druk van een echte baan. Ik voel me veel relaxter, omdat ik kan doen wat ik leuk vind. Vrijwilligerswerk is echt iets wat je zelf wil doen.’