Jelle Sels trots op eerste finaleplaats ATP Challenger Tour en eerste top-300 plek

Foto: Ron Hoenson (Holland-Pictures.com)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Jelle Sels heeft een topweek achter de rug. De 23-jarige proftennisser uit Alphen aan den Rijn bereikte in Sibiu (Roemenië) voor de eerste keer in zijn carrière de finale van een challengertoernooi. Dat zijn toernooien van hetzelfde niveau als TEAN International in Alphen aan den Rijn. In de finale was Sels zondag niet opgewassen tegen thuisspeler Dragos Dima: 6-2, 6-3.

'Ondanks de stand was het verschil niet groot', zegt Sels vanuit Roemenië tegen Studio Alphen over de finale. 'We hebben allebei van veel goede spelers gewonnen dit toernooi. Helaas heeft hij het vandaag goed naar zich toe getrokken en heb ik hem iets teveel ruimte gegeven.' Sels won onder meer van voormalig wereldtopper Simone Bolelli, in 2009 nog de nummer 36 van de wereld.

'Ik heb vijf hele lastige wedstrijden (twee in de kwalificaties, drie in het hoofdtoernooi, red.) gehad tot aan de halve finales. Ik speelde tegen allemaal goede spelers. Als je op challengerniveau laat zien dat je in de derde set een comeback kan maken van 4-1 achter naar 6-4 winnen, is dat kwaliteit.' In de halve finale had Sels mazzel. Zijn tegenstander gaf na één game geblesseerd op.

Australian Open lonkt

Sels maakt een fantastisch jaar door. Na een periode vol blessureleed is hij nu een jaar blessurevrij. Twaalf maanden geleden stond de Alphenaar nog buiten de top-700 van de wereldranglijst. Komende maandag bezet Sels plek 272, zijn hoogste positie ooit. Voor het eerst staat Sels in de top-300. Achter Robin Haase, Tallon Griekspoor, Scott Griekspoor en Thiemo de Bakker is hij de vijfde beste Nederlandse tennisser van dit moment en staat hij op de radar van daviscupcaptain Paul Haarhuis, de bondscoach van de Nederlandse tennissers.

'Ik ben erg trots', zegt Sels. 'Maar dat gevoel zet zich snel om in motivatie om de komende challengertoernooien zo door te gaan en ver te blijven komen. Dat zou ik erg gaaf vinden en ga ik er alles maar dan ook echt alles aan doen!' Dankzij zijn finaleplaats hoeft Sels niet langer kwalificaties te spelen, maar wordt hij rechtstreeks toegelaten tot hoofdtoernooien van challengers. Ook lonkt inmiddels het kwalificatietoernooi van de Australian Open, volgend jaar januari.

Dit jaar won Sels drie futuretoernooien. Dat is één niveau lager dan de challengers. Zijn vierde finaleplaats in een futuretoernooi ging verloren dit jaar. 'Ik ga de komende twee weken challengers spelen in Florence en Barcelona. Wat ik daarna ga doen, weet ik nog niet. Daar ga ik komende week rustig voor zitten met mijn coach.'

Bekijk ook: Tennisser Jelle Sels maakt grote sprongen op wereldranglijst